• 21

Te, davne, 1977. ispred jedne banke u Beogradu... Verujete li da je ovo postojalo?

Danas retko ko od nas uopšte i štedi

  • 21
Stednja, novac

Foto: Shutterstock

Šalter do koga dolazite automobilom i kroz prozor dogovarate uslove pod kojima ćete založiti svoj novac, deluje kao neverovatna slika. Ali stvarna je, samo je iz nekog davnog vremena.

Iznad tog šaltera je pisalo: "Štedite kod osnovne banke, Privredne banke Beogad". Sa današnje distance, retko ko se i seća da je uopšte postojala takva banka.

Ona je, kao i desetak drugih u Srbiji propala u petnaest godina ovdašnje tranzicije. Jedna za drugom, četiri državne banke likvidirane  su 2001. godine, a u međuvremenu su se priključile još četiri sa mešovitim kapitalom. Poslednji primer su Agrobanka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine, koje su propale početkom druge decenije 21. veka.

Za njihov krah krivi su nenaplativi krediti (NPL) koji su se gomilali godinama. Za njih postoji velika verovatnoća da ne mogu biti naplaćeni.  Jedan od pokušaja da se spasu, stvorio je ceh od 800 miliona evra.

Danas, prodaja Komercijalne se privodi kraju, a kada je reč o nenaplativim kreditima, u NBS kažu da je naša zemlja među najboljim jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita. Ipak, kada je reč o štednji, i te kako zaostajemo.

 Kod nas pak ljudi nemaju kulturu štednje na taj način, pa čak nisu ni informisani o svim načinima na koje mogu da uvećaju sumu svog novca.

Pogledaje fotografiju i pišite nam u komentarima, da li verujete da je ovako nešto postojalo?

 
 
 
View this post on Instagram

Šalter za štednju. #beograd #zanimljivostiobeogradu #istorija #belgrade #staribeograd #stareslike #salter #stednja #novac

A post shared by Zanimljivosti o Beogradu (@zanimljivostiobeogradu) on

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DOCTOR FEELGOOD

    putovanje kroz vreme je bar za sad, jos daleka buducnost...pr cemo stici na Alfa Kentaur

  • !!!!!!!!!!!!!

    Sa ovim AUDIJEM na slici u to vreme samo neki Titov miljenik je mogao da se pokaže a beda je uvek bila beda,doduše nešto manja nego danas.Jednom je narod verovao u banke i onda ste SVE pokrali preko noći !!!Ko BRE sada da vam veruje ????Slamarica braćo moja,makar nečekamo red u banci zbog korone !!!

  • Зоран

    Тада је Београд био више велеград него сада и ни мало није заостајао у новотаријама за светом. Посртање БГ је почело 90-их и град је све више показивао знаке запуштености, али постојала је нада да ће доћи до опоравка. Нада је постојала док га Мали и Весић нису узели под своје и трајно наружили грозним Тргом републике, одурном Славијом, а за Београд на води немам речи и сијасет других ствари који су Београд претворили у изложбу скупо плаћеног кича .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke