• 0

Naftaši se ubrzano digitalizuju

Dešavanja na globalnom nivou preslikala su se i na regionalno tržište, a digitalizacija i održivo poslovanje postali su prioritet za investicije

  • 0
Promo

Rafinerija/Promo

Dešavanja na globalnom nivou preslikala su se i na regionalno tržište, a digitalizacija i održivo poslovanje postali su prioritet za investicije. Prateći trendove održivosti i trenutne zahteve tržišta, mnoge vodeće naftne i gasne kompanije svoje poslovanje morale su da prilagode savremenim potrebama. Istovremeno, modernizacija je postala jedan od važnih preduslova za opstanak naftnih kompanija, posebno rafinerijskih postrojenja. 

Korona ubrzala promene 

 

Kao što smo pomenuli, digitalizacija je od velike važnosti kao sveobuhvatan i nezaobilazan proces u doba Četvrte industrijske revolucije, kojim se dodatno jača efikasnost poslovanja, ali i doprinosi bezbednosti procesa. Od velikog  značaja za rafinerijsko poslovanje je i energetska efikasnost koja direktno utiče na uštede i racionalizaciju, a tu je i potreba za daljim jačanjem zaštite životne sredine i novim ekološkim projektima koji lagano postaju jedan od najznačajnijih imperativa poslovanja kao vitalni interes zajednice.

Dešavanja na globalnom nivou preslikala su se i na regionalno tržište. Rafinerija nafte u Brodu prekinula je rad nakon požara u oktobru 2018. godine i još nije poznat datum nastavka proizvodnje. Sa značajnim problemima suočava se i rafinerija nafte u Sisku, pa pojedini analitičari dovode u pitanje i opstanak tog postrojenja. Na domaćem tržištu Naftna industrija Srbije je na izazove odgovorila nastavkom modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Centralni projekat bila je izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, vrednog više od 300 miliona evra.

Kako su nam naveli u NIS-u, radom ovog postrojenja biće povećana proizvodnja naftnih derivata koji su najvredniji na tržištu – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Takođe, počeće i proizvodnja naftnog koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u Srbiju.

Na ovaj način, NIS će pokriti potrebe domaćeg tržišta za koksom i obezbediti određene količine za izvoz.

- Pored poslovnih dobrobiti, ovaj projekat ima i pozitivne efekte na unapređenje zaštite životne sredine. Reč je, pre svega, o prestanku proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija SO2 za više od 98 odsto. Takođe, biće smanjene i emisije praškastih materija u atmosferu, pa će pozitivne efekte modernizacije Rafinerije u Pančevu osetiti svi građani Srbije - rekli su za naš portal u toj kompaniji.

Prepoznati kvar i pre nego što se desi

 

Ni naftna industrija nije ostala imuna na ovu krizu, ali iako tradicionalna industrija prihvatila je i ulaže u savremene tehnologije i inovativna rešenja. Jedna od ključnih stavki kada je reč o unapređenju poslovanja pančevačke rafinerije je i digitalizacija. Trenutno se implementira projekat „prediktivnog održavanja postrojenja“ čiji je cilj da se potencijalni kvarovi prepoznaju i pre nego što se dese, te da se spreče neplanirani zastoji u radu postrojenja.

Reč je o procesu u kome savremeni računarski sistemi konstantno prate rad postrojenja, prikupljaju podatke o radu opreme i na osnovu analiza podataka u realnom vremenu i podataka o ranijem radu opreme sugerišu kada bi i gde moglo da dođe do kvara.

Kako ističu u NIS-u, ključni cilj digitalne transformacije pančevačke rafinerije jeste realizacija poslovne strategije kompanije, ali i unapređenje rada i poslovne efikasnosti, uzimajući u obzir da rafinerija u Pančevu posluje na veoma konkurentnom tržištu. Zato će digitalizacija procesa u Rafineriji biti jedan od ključnih pravaca njene dalje modernizacije.

Takođe, zahvaljujući stalnim ulaganjima u ekološke projekte, Rafinerija u Pančevu je postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je 2017. godine dobilo IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Ovim dokumentom se potvrđuje da je proizvodni proces u fabrici u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine. To je ujedno i obaveza da Rafinerija nastavi sa ulaganjima u najbolje dostupne tehnike kako bi se obezbedilo dodatno unapređenje zaštite životne sredine.

U tom pravcu već je započela realizacija projekta osavremenjivanja postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) za proizvodnju dizela i benzina, projekta koji je ukupno vredan oko 80 miliona dolara.

Naftne kompanije, zbog svojih resursa i jesu pioniri i predvodnici promena na polju održivosti. One imaju stručnost, lanac distribucije i snabdevanja kojima bi to mogle da izvedu. Digitalna transformacija je suštinski deo ovog putovanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>