• 1

Njima su operacije kao dobar dan, a žene lekarima ostavljaju milione dolara. Jeste li među njima?

Indija, Italija, Nemačka, Turska, Francuska i Japan nalaze se u drugom delu liste. A ko je na prvih 5 pozicija?

  • 1
žena

Foto: Unsplash

Kao što smo već pomenuli u prethodnom tekstu, industrija plastične hirurgije ima tendenciju da poraste 8 odsto do 2027. godine, jer se sve više žena, ali i muškaraca odlučuje za estetske zahvate.

Najčešće koriguju usne, nos, bradu, zadnjicu, grudi (bilo da je reč o uvećanju ili smanjenju), a ako ste u našoj anketi obeležili odgovor pod brojem 4, bili ste u pravu. Estetski zahvati se najviše izvode u SAD, Brazilu, Rusiji, Meksiku i Južnoj Koreji.

U prvoj od navedenih zemalja, koja je ujedno i otpočela ovaj trend, godišnje se izvede skoro milion i 500 hiljada zahvata iz oblasti plastične hirurgije. Brazil se nalazi na drugom mestu, sa malo više od 1,4 miliona operacija, a potom sledi Rusija sa blizu 600.000, Meksiko sa skoro 500.000 i Južna Koreja sa malo više od 400.000 operacija godišnje.

Odmah iza ovih 5 zemalja nalaze se još i Indija, Italija, Nemačka, Turska, Francuska, Japan.

Ova industrija bi trebalo da vredi 67 milijardi dolara kroz narednih šest godina, a cene zahvata se drastično razlikuju od zemlje do zemlje, iako se uglavnom koriste isti, renomirani preparati, odnosno aparati.

Novac, posao, biznismen

Procena je da će industrija plastične hirurgije porasti 8 odsto do 2027. godine / Foto: Shutterstock

Prema podacima Američkog udruženja plastičnih hirurga, uvećanje grudi u SAD u proseku košta 4.000 USD, a otprilike duplo manje košta u Srbiji. Ovaj tip zahvata spada u "luksuz" i stoga nema obaveze usklađivanja cena sa standardom neke države, tj. platama.

Još od 2006, pomenuta procedura je najpopularnija, te žene upravo za uvećanje grudi daju najviše novca, kada je reč o "ulepšavanju". Zanimljivo je da se za ovaj zahvat uglavnom odlučuju žene starosti od 40 do 54 godine, a više od 90 odsto operacija izvodi se na ženama.

Iako u govoru reč "plastična" uglavnom koristimo u negativnom kontekstu, ona dolazi od grčke reči "plastikos", što znači oblikovati. Prvi takav vid izmene fizičkog izgleda desio se u drevnoj Indiji.

Video: Srbi najviše koriguju grudi, operišu noseve, odstranjuju masno tkivo i zatežu lice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>