• 1

Tabaković otkrila da dok druge zemlje očekuju pad, najbolji ishod se predviđa u Srbiji

Tabaković ističe i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i naša zemlja

  • 1
Jorgovanka Tabaković

Tabaković je učestvovala na virtuelnoj konferenciji generalnog direktora MMF-a, Foto: NBS

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, danas je, s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, učestvovala na virtuelnoj konferenciji koju je organizovala Kristalina Georgijeva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda.

Na tom skupu na visokom nivou diskutovano je o ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije korona virusa. Na sastanku se diskutovalo i o strategijama za privredni oporavak u narednom periodu i za brži rast u srednjem roku.

Uvodnu reč imala je gospođa Georgijeva, nakon čega je gospodin Alfred Kamer, novi direktor Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda, prezentovao ekonomske izglede za Evropu, stoji u saopštenju Narodne banke Srbije.

- Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca. Dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, koji u pojedinim slučajevima ide i na dvocifrene nivoe, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji - rekla je Tabaković.

- Ako uzmemo u obzir i poslednje saopštenje Međunarodnog monetarnog fonda nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini - dodala je ona.

Guverner ističe i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija. Centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima. U nekim ekonomijama drastično su smanjene i kamatne stope, a među njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije.

Centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost, stoji u objavi NBS za medije.

- Srbija se ističe i po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima. Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama - rekla je Tabaković.

- U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu - dodala je guvernerka NBS.

Video: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telgeraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>