• 11

Nije sve u novcu, ima nešto i u zlatnim polugama: Srbija uvećala rezerve, trenutno imamo 32 tone

Globalno gledano, Amerikanci imaju najviše zlata (8.407 tona), a onda slede Nemci, Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi

  • 11
zlato, karte, kockice

Foto: Unsplash

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlataCena ovog plemenitog metala je u poslednjih 12 meseci skočila čak 30 odsto, i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga, od kojih je svaka teška dva i po kilograma.

- To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno - rekao je ministar finansija, Siniša Mali.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, rekla je za TV Prva da je Srbija svesno kupovala zlato.

- Vrlo svesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada se novac troši, a ne zarađuje - istakla je.

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena. U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

Posle Srbije, u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija, skoro sedam tona. Slovenija ima tri tone, BiH maltene kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska je navodno svo zlato prodala.

zlato

Naša zemlja ima najviše tona zlata u regionu / Foto: Pixabay

Globalno gledano, Amerikanci imaju najviše zlata (8.407 tona), kao i Nemci, sa nešto više od 3.400 tona, pa onda slede Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

Raspadom SFRJ, u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije. Pet tona je poslato 2001. na doradu, pa je to zlato prodato, a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.

Izreka "Nije sve u parama, ima nešto i u zlatnim polugama", pokazala se kao neminovnost u doba krize.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    23. oktobar 2020 | 08:30

    Lideri u regionu najbolji u svemu a plate 300 evra

  • robi

    23. oktobar 2020 | 09:12

    ja neznam kako bi me zlato spasilo u karantenu..nedaj boze da je bila neka puno groznija pandemija.ali hrana ljudi moji e to je zlatna rezerva hrana!

  • Febo

    23. oktobar 2020 | 08:25

    Stvarno,nije sve u novcu.ima nesto i u nekretninama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>