• 11

Nije sve u novcu, ima nešto i u zlatnim polugama: Srbija uvećala rezerve, trenutno imamo 32 tone

Globalno gledano, Amerikanci imaju najviše zlata (8.407 tona), a onda slede Nemci, Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi

  • 11
zlato, karte, kockice

Foto: Unsplash

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlataCena ovog plemenitog metala je u poslednjih 12 meseci skočila čak 30 odsto, i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga, od kojih je svaka teška dva i po kilograma.

- To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno - rekao je ministar finansija, Siniša Mali.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, rekla je za TV Prva da je Srbija svesno kupovala zlato.

- Vrlo svesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada se novac troši, a ne zarađuje - istakla je.

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena. U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

Posle Srbije, u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija, skoro sedam tona. Slovenija ima tri tone, BiH maltene kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska je navodno svo zlato prodala.

zlato

Naša zemlja ima najviše tona zlata u regionu / Foto: Pixabay

Globalno gledano, Amerikanci imaju najviše zlata (8.407 tona), kao i Nemci, sa nešto više od 3.400 tona, pa onda slede Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

Raspadom SFRJ, u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije. Pet tona je poslato 2001. na doradu, pa je to zlato prodato, a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.

Izreka "Nije sve u parama, ima nešto i u zlatnim polugama", pokazala se kao neminovnost u doba krize.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjan

    Nasli ste sa kime se poredite,.....sa ovim banana drzavama u regionu!!!!bez 100 tonsla zlata drzava je slaba I jadna!!!!pisite koliko I'ma rumunija,bugarska,poljska,madjarska,pa ce vam se sve lepo kazati.....

  • 123*

    Imali bi i više od toga da nam ga Kinezi ne iznose iz RTB Bor.

  • Pista

    Znaci stvarno zivimo u zlatnom dobu a ja mislio da predsednik prica gluposti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke