• 6

Najbogatiji Hrvat prijavio krađu kartice: Optužena priznala krivicu, ali je onda usledio šou na sudu

Mlada žena L. K. je prvo rekla da je našla karticu, kupila neke stvari i nakit, i da se zbog toga kaje. Ali, kada je ovog maja doneta presuda po kojoj je čeka godinu dana zatvorske kazne, promenila je iskaz, rekavši da je policija nagovorila da laže o svemu

  • 6
Branko Roglić, vlasnik Orbico Grupe

Branko Roglić / Printskrin: Youtube/HRT Nedjeljom u 2

Branko Roglić (77) vlasnik Orbico Grupe, firme koja posluje u 20 država, s godišnjim prometom većim od dve milijarde evra, kojeg mediji inače predstavljaju kao najbogatijeg Hrvata, početkom decembra 2019. prijavio je zagrebačkoj policiji krađu kreditne kartice "American Express Platinum".

Policija je ubrzo ušla u trag nestaloj Roglićevoj kartici i već 10. decembra 2019. u policijsku stanicu Kruge pozvala do tog momenta nekažnjavanu L. K., ženu u ranim tridesetim godinama, piše Telegram.hr.

Tu počinje vrlo neobična priča koja je svoj nastavak dobila na Opštinskom sudu u Zagrebu, 30. septembra ove godine, pred sudijom Ivanom Bujas. Naime, ceo slučaj se zakomplikovao zbog iskaza L.K. Preokret je iznenadio čak i advokata Mirka Miličevića koji zastupa optuženu.

Prošlog decembra, L.K. je priznala da je ukrala karticu i dala lažne isprave, a onda je vratila svu robu koju je kupila preko Roglićeve kartice. Osim toga, dodaje se, izrazila je kajanje.

Šta se onda desilo?

 

Razvoj događaja koji je nedavno usledio na sudu mogao bi da našteti najbogatijem čoveku Hrvatske, ako se utvrdi da je L.K. nagovorena da da lažni iskaz, koji bi Rogliću pogodovao.

U ovoj zamršenoj priči treba krenuti od onoga što je L. K. rekla policiji, 10. decembra prošle godine, i onoga što je zvanično snimljeno kamerom. Hrvatski portal Telegram je došao do tog snimka, a njihov novinar je bio u sudnici tog 30. septembra kada se L. K. branila.

U vrlo kratkom iskazu policiji, zabeleženom kamerom, L. K. kaže kako je Roglićevu kreditnu karticu pronašla nekoliko dana pre nego što je upotrebila. Rekla je i kako Branka Roglića uopšte ne poznaje, te da se 28. novembra 2019. uputila u šoping, kako bi videla da li može da upotrebi "American Express Platinum".

Kupila je nekoliko stvari na dva prodajna mesta i potpisala račun, a potom je u Arena centru kupila nakit u jednoj zlatari. Potom je navela kako je odmah znala o čemu se radi, čim je policija pozvala tog jutra, te da se duboko kaje. Ceo njen iskaz trajao je manje od 2 minuta.

Visa card, viza, kupovina, kreditna kartica, onlajn, e-kupovina, internet, plaćanje, ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Ipak, 9 meseci kasnije na sudu u Zagrebu dolazi do preokreta. L. K. je pre oko tri nedelje rekla da Branka Roglića dobro poznaje već osam godina, te da spornu karticu nije ukrala, već je dobila na korišćenje. Prilikom kupovine je, kako kaže, potpisala Roglićevo ime i prezime, jer joj je njegov način potpisivanja poznat od pre.

Izneti dokazi, mlada žena godinama radila za Roglića

 

Dodala je kako je i ranije, u više navrata, koristila drugu Roglićevu kreditnu karticu, "MasterCard" Nove ljubljanske banke, a sudiji je čak izdiktirala i šifru za tu karticu. Ono što je još neobičnije u celoj ovoj zbrci, jeste da je mlada žena godinama radila za ovog bogataša, za šta ima i materijalne dokaze.

L. K. je na sudu prilično opširno opisala i navodno postupanje zagrebačke policije, kako bi objasnila ogromnu razliku između iskaza policiji da Roglića uopšte ne poznaje i tvrdnje da ga dugo i dobro poznaje. Rekla je kako se na poziv policije odazvala za manje od pola sata, a kad je, pre iskaza pred kamerom spomenula da se s Roglićem poznaje osam godina, ispitivanje je naglo prekinuto.

Tvrdi i kako su je policajci ucenjivali da će, ne prizna li krađu kartice, završiti u zatvoru, te da bi se u slučaj mogle uplesti i druge institucije, što bi za nju imalo veoma loše posledice. Obećali su, navela je dalje, da će nakon priznanja krađe kartice sve biti brzo i povoljno rešeno.

Iznoseći iskaz pred sudom, rekla je kako robu kupljenu Roglićevom karticom nije ponela u policiju čim je dobila telefonski poziv, već da je nagovorena da tako kaže. U stvarnosti, bilo je drugačije. Pre iskaza snimljenog kamerom, na zahtev policije, svojim automobilom odvezla ih je do stana u kojem živi, uzela stvari i potom se zajedno s policajcima, opet svojim automobilom, vratila u policijsku stanicu Kruge.

Žene se sada ređe odlučuju za šoping

Foto: Pixabay

Kaže i da su joj tokom vožnje postavljali vrlo neumesna pitanja.

Redakciji Telegrama je rekla da je odlučila da slučaj razreši na sudu zato što je 20. maja ove godine proglašena krivom i osuđena na godinu dana zatvora, jer je Roglića oštetila za 30.789 kuna (oko 4.000 evra). Tek tada je, kako tvrdi, shvatila da je policija prevarila, obećavši joj da će, bude li prihvatila njihovu verziju priče - da Branka Roglića ne poznaje, da je karticu negde pronašla i zloupotrebila - sve biti u redu.

Kako Telegram dalje prenosi, Branko Roglić nije želeo da komentariše ovaj slučaj. Sudski postupak u ovom neobičnom i po svemu sudeći intrigantnom slučaju, nastavlja se 24. novembra ove godine, kada iskaze treba da daju Branko Roglić i policijski službenik 8. policijske stanice Zagreb, Tomislav Mihaljević.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerry

    23. oktobar 2020 | 13:14

    Bila mu ljibavnica pa resio da je ostavi a zabpravio da uzme svoje kartice od doticne..to je verovatno istina😊

  • Jasim

    23. oktobar 2020 | 13:33

    Covek ima 2 milijarde evra prihod a pravi problema za 4000 evra, eh ti bogatasi a mogo je samo da otkaze kartice

  • Lejla

    23. oktobar 2020 | 14:20

    Jasim...a oni se ne umiju najest...kod siromaha na čast kod bogatog na glas...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>