• 60

Radnik u Jagodini poginuo na poslu, pa ga mrtvog prijavili za stalno

, Telegraf Biznis

Radio je na crno, tek kad je poginuo prijavljen je na obavezno osiguranje

  • 60
Radnik građevina povreda biznis

Foto: Shutterstock

Radnik N.Đ. poginuo je na gradilištu u Jagodini, juče oko 14 časova. Kako saznaje Telegraf Biznis, on nije bio prijavljen kod svog poslodavca u trenutku teške povrede na radu, već je to učinjeno posle njegove smrti - samo sat kasnije.

Kako saznajemo, N. Đ. je radio u građevinskoj radnji AК COMPANY VL Vlasotince, na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Jagodini.

U momentu nastanka povrede na radu, N. Đ. nije bio prijavljen na obavezno socijalno osiguranje. Tu prijavu za N. Đ., poslodavac, preduzetnik, odnosno dotična firma, podnela je dana 22. oktobra 2020. godine u 14.48 časova, nakon što se dogodila povreda na radu.

Do povrede na radu je došlo dok je na radnoj platformi, po čijim ivicama nije bila obezbeđena propisana zaštitna ograda, radio na skidanju fosni.

Prilikom skidanja fosne dužine 4 metra, N.Đ. je pao sa radne platforme, sa visine od oko 1,70 metara na betonski pod u prizemlju objekta u izgradnji i prilikom pada je zadobio povrede usled kojih je preminuo istog dana, u večernjim časovima, u Кliničkom centru Кragujevac.

Istog dana, kako saznajemo, odmah po obaveštenju o smrtnoj povredi na radu N.Đ., inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina je izašao na lice mesta i izvršio je inspekcijski nadzor povodom iste.

U postupku inspekcijskog nadzora, na osnovu utvrđenih relevantnih činjenica, inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina će preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada.

Ovo je samo još jedan od primera nesavesnih poslodavaca.

Skoro 50.000 novih ugovora sklopljeno je posle reakcije inspekcije, a registrovano je više od 2.500 preduzeća. U poslednje vreme, prema našim informacijama, sve je više radnika na crno koji su strani državljani. Oni, kako se ispostavilo, često nemaju prijavu, niti radnu dozvolu.

Kako saznajemo, u poslednje tri godine i devet meseci, inspekcija rada je u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu izvršila 244.608 nadzora, utvrdila je 56.843 lica na radu ''na crno'' i 2.662 neregistrovana subjekta. Odmah posle mera koje su preduzeli inspektori rada, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 48.352 lica, a registrovano je i 2.649 privrednih subjekata.

Inače, ova nedelja je i nedelja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizuje forum „Kovid 19 - bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije“  tim povodom,  a u cilju promocije bezbednih i zdravih radnih mesta za vreme pandemije.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    Jedan zaposlen nikne soliter jednostavno se zna koliko treba zaposlenih da bi se neki posao uradi a svi znamo kako funkcioniše sistem.Na sudu je svaki dokaz relevantan a kako da snimite nego tajno ko vam drugačije kaže laže kako drugačije dokazati nečiju reč. Kada bi institucije radile svoj posao bilo bi drugačije. Poslodavci samo koriste ono što im je omogućeno. Najgorim zakonom o radu koji postoji. Sindikalne vodje sram vas bilo!!!!!!!!

  • Dejan

    Bangladeš !

  • Co21

    Zlatno doba...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke