• 60

Radnik u Jagodini poginuo na poslu, pa ga mrtvog prijavili za stalno

Radio je na crno, tek kad je poginuo prijavljen je na obavezno osiguranje

  • 60
Radnik građevina povreda biznis

Foto: Shutterstock

Radnik N.Đ. poginuo je na gradilištu u Jagodini, juče oko 14 časova. Kako saznaje Telegraf Biznis, on nije bio prijavljen kod svog poslodavca u trenutku teške povrede na radu, već je to učinjeno posle njegove smrti - samo sat kasnije.

Kako saznajemo, N. Đ. je radio u građevinskoj radnji AК COMPANY VL Vlasotince, na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Jagodini.

U momentu nastanka povrede na radu, N. Đ. nije bio prijavljen na obavezno socijalno osiguranje. Tu prijavu za N. Đ., poslodavac, preduzetnik, odnosno dotična firma, podnela je dana 22. oktobra 2020. godine u 14.48 časova, nakon što se dogodila povreda na radu.

Do povrede na radu je došlo dok je na radnoj platformi, po čijim ivicama nije bila obezbeđena propisana zaštitna ograda, radio na skidanju fosni.

Prilikom skidanja fosne dužine 4 metra, N.Đ. je pao sa radne platforme, sa visine od oko 1,70 metara na betonski pod u prizemlju objekta u izgradnji i prilikom pada je zadobio povrede usled kojih je preminuo istog dana, u večernjim časovima, u Кliničkom centru Кragujevac.

Istog dana, kako saznajemo, odmah po obaveštenju o smrtnoj povredi na radu N.Đ., inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina je izašao na lice mesta i izvršio je inspekcijski nadzor povodom iste.

U postupku inspekcijskog nadzora, na osnovu utvrđenih relevantnih činjenica, inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina će preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada.

Ovo je samo još jedan od primera nesavesnih poslodavaca.

Skoro 50.000 novih ugovora sklopljeno je posle reakcije inspekcije, a registrovano je više od 2.500 preduzeća. U poslednje vreme, prema našim informacijama, sve je više radnika na crno koji su strani državljani. Oni, kako se ispostavilo, često nemaju prijavu, niti radnu dozvolu.

Kako saznajemo, u poslednje tri godine i devet meseci, inspekcija rada je u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu izvršila 244.608 nadzora, utvrdila je 56.843 lica na radu ''na crno'' i 2.662 neregistrovana subjekta. Odmah posle mera koje su preduzeli inspektori rada, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 48.352 lica, a registrovano je i 2.649 privrednih subjekata.

Inače, ova nedelja je i nedelja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizuje forum „Kovid 19 - bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije“  tim povodom,  a u cilju promocije bezbednih i zdravih radnih mesta za vreme pandemije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    23. oktobar 2020 | 14:13

    Ovde samo mrtav možeš dobiti posao za stalno.

  • isprani mozgovi

    23. oktobar 2020 | 14:44

    Ovo je samo posledica dobijanja posla po najnizim cenama jer nema prijava, doprinosa, nema poslodavac troskova. Kakva crna Zastita na radu. Placa se min dnevnica, a ljudi u nedostatku posla prihvataju sve. Zalosna stvarnost

  • Marina

    23. oktobar 2020 | 14:34

    Srbija zemlja bezakonja. A poslodavcu ni dlaka neće faliti. 😥

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>