• 0

Ništa se ne baca: Od zaliha piva prave popularno piće, osporavano u 19. veku

Džin ima dugu tradiciju i sastavni je deo mnogih koktela

  • 0
Radi se punom parom

Foto: Pixabay

Ovo je trebalo da bude velika godina za Japan. Budući da su Letnje olimpijske igre 2020 trebalo da budu održane u Tokiju, ova ostrvska država očekivala je da će 40 miliona turista oplemeniti njene obale.

Ali, kada je kovid-19 uzeo maha, Olimpijske igre su odložene, a ekonomija, koja se već trudila da ojača, dodatno je potučena. Kako su barovi i restorani pretrpeli značajno smanjenje poslovanja, prodaja piva u Japanu opala je 26% u prvoj polovini godine, navodi Blumberg.

To je stvorilo veliki problem malim pivarama. O tome svedoči i Isamu Joneda, iz "Kiuchi Brewery", koji kaže da je njima ostalo mnogo zaliha ovog popularnog alkoholnog pića. Morali su brzo da smisle rešenje, kako dragocene zalihe koje neće biti upotrebljene - ne bi propale.

Odlučili su da propadajuće pivo pretvore u drugo alkoholno piće, omiljeno već decenijama među svim generacijama, a to je džin. Još u aprilu su pokrenuli kampanju "Save Beer Spirits", tako što su pivnicama i lokalnim barovima nudili neprodato pivo, odnosno šansu da ga iskoriste i zarade.

Reč je o pivu sa rokom trajanja od četiri do šest meseci, koje ne bi imalo rok trajanja kada bi bilo pretvoreno u džin. Japan je 1994. ublažio svoje stroge zakone vezane za manje pivare, što je izazvalo procvat zanatskog piva. Iako je ukupna prodaja piva u Japanu stagnirala u poslednjoj deceniji, zanatsko pivo je u porastu.

džin, piće

Foto: Unsplash

Njegov udeo od 0,5% u ukupnom tržištu piva u 2007, više je nego utrostručen do 2016. godine. "Kiuchi Brewery", osnovan 1823, jedan je od mnogih proizvođača pića koji su se razvili u zanatsku pivaru, kada su se promenili zakoni o malim pivarama.

Oni godinama koriste pivo za izradu vinskog likera od šljive, a u prošlosti su eksperimentisali sa likerima od džina. To piće je uglavnom napravljeno na bazi ječma, raži ili pšenice, koji se fermentišu u kašu, a zatim destilišu. Kada se dobija iz piva, preskače se proces dobijanja kaše i fermentacije, i odmah se prelazi na destilaciju.

Japanska pivara, stara 200 godina, zatražila je od barova koji učestvuju u kampanji da pošalju najmanje 20 litara neiskorišćenog piva, koje bi bilo pretvoreno u džin. Od svakih 100 litara piva, dobija se oko osam litara džina. Zatim se to piće, koje je čak bilo zabranjeno u drugoj polovini 19. veka, pakuje u flaše od 750 ml.

Video: Maska za svaki porok: Genijalan trik da popijete vaše omiljeno piće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke