• 4

Hiperinflacija "jede" ovu zemlju: Cena šoljice kafe za godinu dana skočila 3.150 odsto

Najgore stanje u Venecueli bilo je između leta 2018. i 2019. godine

  • 4
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Venecuela je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, sa izuzetno poljuljanom ekonomijom i hroničnom hiperinflacijom. Redovi ispred prodavnica i "divljanje" cena koji su potresali našu zemlju devedesetih, sada su slika i prilika ove države, koju okružuju Kolumbija, Brazil i Gvajana.

Blumberg je pomno pratio cenu šoljice kafe, poslužene u jednoj pekari u istočnom Karakasu. Njena cena je tokom poslednjih 12 meseci skočila sa 16.000 bolivara na 520.000 bolivara, što je rast od 3.150 odsto.

Zatočena u brutalnom ekonomskom kolapsu, Venecuela odbija da javno objavi osnovne statistike. Zato je Blumberg kreirao sopstveni "merač" za merenje inflacije. Ovo je rezultat socijalizma u Venecueli. Tu žive ljudi koji masovno jedu ostatke hrane iz kontejnera.

Tu su i škole u kojima nema nastave i bolnice u kojima nema lečenja; redovi za kupovinu brašna, hleba i osnovnih lekova su, kako pišu strani mediji, "ponižavajući". Troškovi života su, sa druge strane, poslednjih godina naglo porasli. Venecuela je, inače, prva na listi zemalja sa najvišom stopom inflacije.

Video: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razvodnik

    Venecuela je za americke imperijaliste laka meta jer 90% ekonomije im zavisi od izvoza nafte a sa sankcijama je tesko izvoziti Isto tako su i njihovi ekonomisti krivi jer nisu diverzifikovali privredu pa da budu otporniji na sankcije Oni strepe i od cene nafte,moze da bude 140 dolara u jednom danu a za 6 sati moze biti kao u aprilu kad je bilo -40 dolara (kad je negativna cena nafte onda placaju da se otarase nafte) U sustini, njihova ekonomija je na kocki a ako se ovako nastavi, obican narod ce da naebe a ovi u odelima ce biti sve bogatiji

  • exer

    opet amerikanci krivi.bilo im je dobro dok je cjena barela bila 140 dolara a 90% izvoza im je nafta.kad je barel pao na 40 otislo sve u pm.visak para trosili na kojekakve socijalne programe umjesto ulaganja u nove tehnologije i razvitak ostatka ekonomije jbg sad im je tako kako su im vođe napravili

  • dg

    Bloomberg je izostavio da prazen police, siromaštvo, nedostatak medicinske opreme itd nisu posledica socijalizma nego dugogodišnjih sankcija koje su im uvedene. Imalinsu isto uređenje prije 15 god pa vidite razliku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke