• 4
 ≫ 

Hiperinflacija "jede" ovu zemlju: Cena šoljice kafe za godinu dana skočila 3.150 odsto

 ≫ 

Najgore stanje u Venecueli bilo je između leta 2018. i 2019. godine

  • 4
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Venecuela je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, sa izuzetno poljuljanom ekonomijom i hroničnom hiperinflacijom. Redovi ispred prodavnica i "divljanje" cena koji su potresali našu zemlju devedesetih, sada su slika i prilika ove države, koju okružuju Kolumbija, Brazil i Gvajana.

Blumberg je pomno pratio cenu šoljice kafe, poslužene u jednoj pekari u istočnom Karakasu. Njena cena je tokom poslednjih 12 meseci skočila sa 16.000 bolivara na 520.000 bolivara, što je rast od 3.150 odsto.

Zatočena u brutalnom ekonomskom kolapsu, Venecuela odbija da javno objavi osnovne statistike. Zato je Blumberg kreirao sopstveni "merač" za merenje inflacije. Ovo je rezultat socijalizma u Venecueli. Tu žive ljudi koji masovno jedu ostatke hrane iz kontejnera.

Tu su i škole u kojima nema nastave i bolnice u kojima nema lečenja; redovi za kupovinu brašna, hleba i osnovnih lekova su, kako pišu strani mediji, "ponižavajući". Troškovi života su, sa druge strane, poslednjih godina naglo porasli. Venecuela je, inače, prva na listi zemalja sa najvišom stopom inflacije.

Video: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    24. oktobar 2020 | 13:00

    Ziveli su oni dobro sve dok Amerika nije htela da im uvede "demokratiju"...

  • dg

    24. oktobar 2020 | 13:00

    Bloomberg je izostavio da prazen police, siromaštvo, nedostatak medicinske opreme itd nisu posledica socijalizma nego dugogodišnjih sankcija koje su im uvedene. Imalinsu isto uređenje prije 15 god pa vidite razliku.

  • Razvodnik

    24. oktobar 2020 | 23:11

    Venecuela je za americke imperijaliste laka meta jer 90% ekonomije im zavisi od izvoza nafte a sa sankcijama je tesko izvoziti Isto tako su i njihovi ekonomisti krivi jer nisu diverzifikovali privredu pa da budu otporniji na sankcije Oni strepe i od cene nafte,moze da bude 140 dolara u jednom danu a za 6 sati moze biti kao u aprilu kad je bilo -40 dolara (kad je negativna cena nafte onda placaju da se otarase nafte) U sustini, njihova ekonomija je na kocki a ako se ovako nastavi, obican narod ce da naebe a ovi u odelima ce biti sve bogatiji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>