• 14

"Sebičan i nepromišljen": Ovako 700 vodećih ekonomista iz SAD opisuje Trampa

U otvorenom pismu, stručnjaci iz Amerike, među kojima je sedam Nobelovaca, nisu štedeli aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trampa

  • 14
Donald Trump,  Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bliži se čuveni 3. novembar, kada su predsednički izbori u SAD, a svi se pitaju hoće li Donald Tramp ponovo biti izabran ili veće šanse ima njegov protivkandidat, demokrata Džo Bajden.

Više od 700 ekonomista, uključujući sedam dobitnika Nobelove nagrade, hitno upozorava na "opasnosti" ponovnog biranja Trampa za prestižno mesto u Beloj kući. Pozivaju se na argument koji tumače kao "trajni napad na demokratiju zemlje", koja već mesecima ima milione prijava na birou, na osnovu nezaposlenosti, a usled krize.

Prema njihovim rečima, on je "sebičan i nepromišljen", i uspeo je da tokom samo jednog mandata - SAD učini neprepoznatljivim, a kako kažu, nije se suočio sa posledicama zbog toga. Ekonomisti su sastavili otvoreno pismo, koje se ažurira do 3. novembra.

Pismo su potpisali Pol Milgrom, aktuelni Nobelovac, zatim Oliver Hart koji je ovo značajno priznanje dobio 2016, a tu je i Elvin Rot (2012).

"Iz ovih razloga, toplo preporučujemo biračkom telu da učini ono što niko drugi ne može: povrati svoju demokratiju glasanjem protiv Donalda Trampa", jedan je deo iz pisma.

Odmah su se oglasili iz Trampovog tima i rekli sledeće za CNN: "To što se u pismu ne pominje Bajden, dovoljno govori o tome da u svom neutemeljenom opominjanju predsednika Trampa, ovi levičarski akademici nisu mogli da navedu niti jedan razlog zašto veruju da bi Bajden učinio bilo šta pozitivno za američku ekonomiju".

Da je ovo otvoreno pismo, iza kojeg stoje najbolji ekonomski stručnjaci koje Amerika ima, "pogodilo" Trampa kao u oko, možemo zaključiti iz njegove "hitne" reakcije na Tviteru.

 

Kada je Tramp pobedio na izborima 2016. godine, nasledio je zdravu ekonomiju i berzu blizu rekordnih maksimuma. U to vreme, najmanje 790 ekonomista pozvalo je Amerikance da ne biraju Trampa, pozivajući se na njegovo "duboko nepoznavanje ekonomije i nemogućnost slušanja verodostojnih stručnjaka".

U svom pismu, kao što je već rečeno, ekonomisti izražavaju zaprepašćenje zbog Trampovog sebičnog i nepromišljenog ponašanja tokom pandemije. Smatraju da je ono ugrozilo javno zdravlje, ekonomski oporavak i ponovno bezbedno otvaranje škola.

"Potkopavao je upotrebu maski i društveno distanciranje, održavao je mitinge u zatvorenom, podsticao upotrebu nedokazanih i potencijalno opasnih medicinskih supstanci, umanjivao težinu pandemije i bio domaćin događaja u Beloj kući koji je razbuktao virus", navodi se dalje u pismu.

Tramp Bajden poslednja debata

Debata Donalda Trampa i Džoa Bajdena / Foto: Tanjug/AP

Kovid-19 je od marta odneo više od 222.000 života u SAD. U pismu piše i da Tramp "redovno širi opasne dezinformacije, čak i u doba krize".

"Njegova menadžerska nesposobnost oštetila je kredibilitet i efikasnost javnog sektora", takođe pišu ekonomisti, pozivajući se na stalnu promenu rukovodstva u agencijama i nezadovoljne zaposlene koji govore otvoreno u medijima.

Posebno se osvrću na Trampov "haotičan i neefikasan pristup pregovorima", koji je oštetio odnose sa trgovinskim partnerima, ugrozio poljoprivrednike i prekinuo lance snabdevanja, i to bez postizanja cilja - a to je smanjenje trgovinskog deficita.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    24. oktobar 2020 | 14:44

    Sve to potkupljeno od fasista!!!Tramp do pobede!!!

  • Toma

    24. oktobar 2020 | 15:01

    Bez obzira sto na nekoliko dana ta takozvana strucna elita zeli da umanji sanse Trampu, upravo oni mu daju vecu sa su nego ikada.?!!! Videcete, zivi bili i videli,kada srpski um stane iza nekoga on je lider!!! Ovoga puta TRAMP JE NAJBOLJI I DUPLIRA KRUNU PRESEDNIKA AMERIKE!!!!!

  • Pp

    24. oktobar 2020 | 15:52

    Ekonomisti nekome kažu da je sebičan ??? Je l' ovo vic?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>