• 0

Popravka košta kao nov uređaj: Nema više gomilanja otpada, nove oznake koriste kupcima

Prošle godine, EU je usvojila standarde za pravo na popravke (Right to Repair), što znači da će, počevši od 2021. godine, firme imati obavezu produžetka proizvodnje rezervnih delova za elektroniku i električne uređaje do 10 godina

  • 0
mobilni, telefoni

Foto: Unsplash

Jedan od glavnih razloga sve većeg globalnog električnog i elektronskog otpada, koji uveliko podupire zagađivanje okoline, leži u tome što se današnja električna i elektronska roba sve manje može popravljati.

Stoga se često dešavaju situacije poput one kada, na primer, prestanu da vam rade telefon, televizor ili usisivač, pa ih odnesete u servis, a majstor vam kaže da se ne isplati popravljati ih. Obično zamena oštećenog dela košta koliko i ceo nov proizvod, ako ne i više, piše Vidi.hr.

Tada je jedina opcija baciti pokvaren uređaj u đubre i kupiti novi, a to đubre se godinama gomila. Od iduće godine, Francuska uvodi sastav oznaka "rejtinga popravljivosti", za sve ovakve proizvode.

To je način da podstakne kupovinu proizvoda - prihvatljivijih za okolinu, a to bi se uskoro moglo proširiti na čitavu Evropsku uniju, pa čak i Veliku Britaniju, u kojoj Liberalne demokrate i Zelena stranka traže od Vlade da počne "testiranje".

U izveštaju UN, "Global E-Waste monitor", ukazuje se na to da se samo u Velikoj Britaniji svake godine generiše 23,9 kg električnog i elektronskog otpada po jednom stanovniku, dok je rekorder u ovome Norveška, u kojoj svaki državljanin napravi 26 kg otpada za 12 meseci.

Kako bi se to promenilo, Francuska je odlučila da će od proizvođača telefona, televizora, laptop računara, mašina za veš, kosilica i drugih uređaja, tražiti da na svoje proizvode stavljaju oznake popravljivosti o 1 do 10, kako bi korisnici već pri kupovini znali kakve su šanse za popravku.

Prošle godine, EU je usvojila standarde za pravo na popravke (Right to Repair), što znači da će, počevši od 2021. godine, firme imati obavezu produžetka proizvodnje rezervnih delova za elektroniku i električne uređaje do 10 godina.

Za očekivati je da će EU propisati postavljanje oznaka popravljivosti svim državama članicama.

Video: Masko-matik: Turci smislili kako da kupite masku a da ne dodirnete prodavca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>