• 21

Struja, putevi, i pare svih nas: Ova četvorka će voditi najvažnije ekonomske resore

Nova vlada oročena je na godinu i po dana, a u tom vremenskom periodu ministri bi trebalo da pokažu rezultate

  • 21
Državni budžet, Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović

Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, Ministarstvo odbrane

Uskoro kreće krojenje budžeta za sledeću godinu, a novoizabrani ministri imaju šansu da iz svojih resora iscrpe najbolje.

Najvažnija imena u tom smislu, bar kada je reč o državnoj kasi imaju ministar finansija Siniša Mali, ministarka privrede Anđelka Atanacković i dva obimna ekonomska resora koje predvode Zorana Mihajlović, ovoga puta kao ministarka energetike i rudarstva i njen naslednik na prethodnoj poziciji Tomislav Momirović, kao ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture.

U republičkom budžetu za 2021. godinu, prema najavama, biće više novca za povećanje plata u javnom sektoru, ali i za kapitalne investicije, ulaganja u vodovodne mreže, auto-puteve, izgradnju železničkih pruga, energetske projekte, rudarstvo.

Sve ono što će ova četvorka da vodi.

Siniša Mali

Imaće i lak i težak zadatak jer dosta zavisi od kase kakvu je ostavio - samom sebi. I sam je više puta istakao da nemamo problema sa finansijama i da je kasa izbalansirana.

Rođen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a tokom osnovnih studija dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Anđelka Atanacković 

Operativac, "žena zmaj" i najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede. Od nje se očekuje da povrati značaj koje je to ministarstvo imalo ranije. 

Atanasković je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

Nova ministarka privrede, rođena je 1958. u Trsteniku, gde je završila osnovnu školu i Tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine. Izborom Atanasković na poziciju ministra privrede, nova Vlada Srbije dobila je člana koji je ceo radni vek proveo u jednoj kompaniji.

Atanasković je više puta izjavljivala da ju je predsednik prozvao "Žena zmaj" i da joj sa jedne strane to veoma prija, ali isto tako i obavezuje.

Zorana Mihajlović 

Vraća se u enegetiku.  A u tom sektoru predstoje značajne investicije u narednom periodu. 

Mihajlović je danas izjavila da Srbija u oblasti rudarstva i energetike ima bogatstvo koje se meri i u svetskim razmerama.

Dodala je i da će u narednom periodu njen zadatak biti da uredi ovu oblast.

Dodala je i da je dosta izazova u sektoru rudarstva i energetike, posebno kada je reč o gasovodima i naftovodima, te da mora da se razmišlja o Srbiji 2050. godine, a ne samo sada.

novac, budžet

Foto: Pixabay

Tomislav Momirović

Kao što smo juče pisali, Momirovića čekaju i teški pregovori o novim infrastrukturnim projektima, kao i borba protiv uvreženih standarda državnih kompanija čije poslovanje je vrlo drugačije od privatnih kompanija, u kojima je radio.

"Ministarstvo kao i firma mora da se vodi odgovorno. Nisam došao da uvodim revolucionarne promene već da uradim neke stvari malo bolje", kazao je Momirović.

Kao naslednik Mihajlovićeve radiće na nekoliko ključnih projekata koji su već pokrenuti u prethodnom sastavu.

Rođen je 17. oktobra 1983. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu beogradskog univerziteta. Od 2007. godine je u preduzeću Mona d.o.o, gde je najpre bio na poziciji savetnika. Od 2011. godine i izdvajanja kompanije Mona Hotel Management obavlja funkciju generalnog direktora te firme pod čijom upravom su tri hotela.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaha

    26. oktobar 2020 | 15:05

    Ovi ne mogu da sacuvaju nacrtanu ovcu na papiru a ne da urade nesto drugo

  • Čiča

    26. oktobar 2020 | 15:19

    Pošten neki svet. Na facu im se vidi.

  • Nenad

    26. oktobar 2020 | 17:26

    Ja cu i dalje da radim za minimalac a oni ce da mi pricaju bajke kako je sve super

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>