• 0

Ovo je model koji će luksuzni brend sportskih automobila spasiti od propasti

"Aston Martin" je izgubio 83,6 miliona dolara u 2018. i 144,4 miliona u 2019. godini, a korona kriza mu je zadala nokaut

  • 0
Aston Martin DBX

Foto: astonmartinstgallen.com

"Aston Martin" je prevalio dug put otkako je u filmu "Goldfinger" predstavljen kao moćni sportski automobil Džejmsa Bonda.  Kompanija iz Velike Britanije proizvodi neka od vozila kojima se ljudi najviše dive, ali im to ne pomaže finansijski.

Rastući gubici, pad prodaje i razarajući efekti korona virusa, koji je uzdrmao globalnu ekonomiju i "prigušio" prodaju automobila, podstakli su zabrinutost da će "Aston Martin" možda osmi put u svojoj 107 godina dugoj istoriji - bankrotirati.

Luksuzni gigant je izgubio 83,6 miliona dolara u 2018. i 144,4 miliona u 2019. godini, navodi "FactSet". Prodaja je pala 9% u 2019, u poređenju sa prethodnom godinom. "Aston Martin" je pokušao da smanji troškove smanjivanjem radne snage, ali su mu akcije pale.

Od 22. oktobra, "Aston Martin Lagonda" akcije trgovale su se po ceni od 49 centi, što je znatno manje u odnosu na njihovu gotovo nepromenjenu cenu od skoro 25 USD, iz oktobra 2018. godine.

Krajem maja, za novog generalnog direktora izabran je Tobias Moers, bivši šef "Mercedes-AMG"-a, uspešnog podbrenda luksuznih vozila visokih performansi nemačkog proizvođača "Mercedes-Benz".

Plan spašavanja "Aston Martina" velikim delom počiva na prvom sportskom SUV vozilu kompanije, Aston Martin DBX modelu. Taj model nastoji da ide u korak sa promenljivim tržištem automobila i trebalo bi da preokrene situaciju za britansku otmenu marku. SUV vozila su uvek popularna, nevezano za cenu, i druge kompanije su zabeležile uspeh sa njima.

Na primer, nemački proizvođač sportskih automobila "Porsche" prodaje više terenaca Cayenne od svih svojih tradicionalnijih modela automobila zajedno. Takođe, odlično se prodaje i model Macan. Ova promena bi za brend, koji odstupa od svojih tradicionalnih malih sportskih vozila, svakako bila rizična.

Ako DBX uspe da se nametne, mogao bi "Aston Martinu" pružiti "finansijski jastuk", potreban za dalji napredak kompanije.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>