• 0

Avio-gigant u ozbiljnoj krizi: Nikad veći broj radnih mesta na "klackalici" zbog korone

Kako se turistička industrija prilagođava postpandemijskom svetu, upravni odbor avio-kompanije rekao je da će "Luftahanza biti manja, ali i efikasnija"

  • 0
lufthanza, avion Foto: Unsplash

Nemačka Lufthanza upozorava da je ugroženo 30.000 radnih mesta, između ostalog zato što je kompanija svoj zimski raspored smanjila na nivoe koji nisu viđeni od 1970-ih, jer se potražnja za putovanjima i dalje urušava, kako korona virus nastavlja da bukti.

Izvršni odbor najveće evropske avio-kompanije saopštio je u pismu zaposlenima da je sada "teže nego ikad" da se predvidi kako će se razvijati vazduhoplovna industrija, s obzirom na to da je malo toga jasno u pogledu oporavka i trajanja krize.

"Niko ne može pouzdano da predvidi efekte korona krize. Ipak, odlučni smo da sačuvamo najmanje 100.000 od 130.000 trenutnih radnih mesta grupe Lufthanza. Čak i ako trenutno nemamo ni približno dovoljno poslova za radnu snagu tog kalibra", rečeno je u pismu.

Lufthanza je u septembru rekla da će više radnih mesta biti pod znakom pitanja, nego što je planirano. Govorilo se o broju - 22.000 ugroženih radnih pozicija. Nemačka je u junu pristupila preuzimanju 25 odsto udela u nacionalnoj avio-kompaniji, "upumpavajući" devet milijardi evra likvidnosti.

Lufthanza je rekla da će ove zime prezemljiti 125 aviona više nego što je bio plan, nudeći maksimalno četvrtinu kapaciteta iz 2019. Kako se turistička industrija prilagođava postpandemijskom svetu, upravni odbor avio-kompanije rekao je da će "Luftahanza biti manja, ali i efikasnija".

Evropski prevoznik će zadržati zaposlene sa skraćenim radnim vremenom do kraja februara. Inače, prijavio je operativni gubitak od 1,3 milijarde evra u preliminarnim podacima za treći kvartal, ali četvrto tromesečje izgleda daleko tmurnije.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>