• 1

Milijarde dolara samo pljušte: Top 10 bogataša kojima se osladila Trampova vladavina

Prvi američki predsednik milijarder bio je "podoban" za nacionalne milijardere, a posebno za ovih 10 dobitnika

  • 1
Steve Ballmer, Jeff Bezos, Elon Musk

Stiv Balmer, Džef Bezos i Ilon Mask (s leva na desno) / Foto: Wikimedia/Eric Garcetti, Profimedia/SAUL LOEB/Newscom, Tanjug/AP

To što je Donald Tramp zauzeo počasno mesto u Beloj kući, imalo je uticaj ne samo na celu naciju, već i na same američke milijardere koji su do tog trenutka zajedno vredeli 2,9 biliona dolara.

Sada, godinama posle, vrede skoro bilion dolara više, zahvaljujući rastu na američkoj berzi od 60%. Još elitnija grupa milijardera uživala je posebne beneficije. Njih 10 uvećalo je svoja bogatstva drastično, otkako je Tramp na vlasti, doduše, mnogima je i korona kriza "išla na ruku".

Deset tajkuna koji su postali najbogatiji otkako je Tramp osvojio predsedničku funkciju, danas imaju 490 mlrd dolara više, nego u izbornoj noći 2016. godine. Ovo je, inače, suma vrednija od sume svih ruskih milijardera.

Mnogi su svakako decenijama unazad stvarali bogatstvo, i pod republikanskim i nad demokratskim predsednicima i kongresima, i već su bili izuzetno imućni pre nego što je Tramp pobedio na izborima.

Ovo je 10 najvećih američkih milijardera koji su stekli ogromnu zaradu, računajući period od izbora za predsednika SAD 2016, pa do 19. oktobra ove godine.

Džef Bezos

 

Kada je Donald Tramp pobedio na izborima 2016, osnivač i izvršni direktor Amazona, postao je drugi najbogatiji građanin Amerike. Tokom poslednje četiri godine, stekao je znatno više novca - tačnije 121 milijardu dolara više, pa sada neto vrednost Džefa Bezosa iznosi 189 milijardi dolara. On je zvanično najbogatiji na svetu. Predsednik SAD je više puta napao Amazon, tvrdeći da uništava poštu, zbog svoje onlajn trgovine "u zamahu".

Ilon Mask

 

Trampov prvi mandat bio je vihor za Maska, koji je bio član Trampovih savetodavnih veća, ali je podneo ostavku 2017. godine, nakon predsednikove odluke da se povuče iz Pariskog sporazuma. Na dan izbora, kompanija "Tesla Motors" imala je tržišnu kapitalizaciju od oko 28 milijardi dolara. Danas, nakon variranja cena akcija kompanije, Tesla vredi skoro 400 milijardi dolara - više od bilo kog drugog proizvođača automobila na svetu. Ilon Mask trenutno ima neto vrednost u visini od 90 milijardi dolara, dakle, 79 mlrd dolara više nego 2016.

tesla, auto

Tesla auto / Foto: Unsplash

Stiv Balmer

 

Kao što je bio slučaj i kod drugih tehnoloških divova, i Majkrosoftove deonice su neprestano rasle tokom Trampovog mandata. Tačnije, porasle su za više od 250%, što je dovelo do toga da Stiv Balmer, bivši izvršni direktor kompanije (koji i dalje ima akcije u njoj), drastično uveća svoje bogatstvo. On 2020. ima neto vrednost od 73 milijardi dolara, a 2016. je imao čak 44 milijarde dolara manje. Balmer je 2014. kupio NBA tim "Los Angeles Clippers" za 2 milijarde, a klub danas vredi 2,6 milijardi dolara.

Mark Zakerberg

 

Prošle su četiri burne godine za osnivača Fejsbuka, koji je na udaru i levice i desnice. Republikanci su kritikovali kompaniju zbog uočene antikonzervativne pristrasnosti, dok su liberali osudili ono što vide kao "slabo upravljanje govorom mržnje i obmanjivanje političkih oglasa". Ipak, Zakerberg je danas bogatiji nego ikad: poseduje 96 milijardi dolara, a pre četiri godine je imao 44 milijarde manje.

Dan Gilbert

 

Nove hipoteke su naglo narasle usred istorijski niskih kamatnih stopa, a niko ne unovčava više od osnivača kompanije "Quicken Loans", Dana Gilberta. Tramp ga, inače, naziva "velikim prijateljem", koji je pred njegovog mandata imao 39 milijarde dolara manje nego danas: trenutno poseduje 44 milijarde dolara. Aktuelni predsednik Amerike je takođe rekao da je Gilbert bio velika podrška Beloj kući 2017.

Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Bil Gejts

 

Snažna tržišta povećala su vrednost Gejtsovog portfelja, koji uključuje udela u desetinama javnih i privatnih preduzeća. Poput Balmera, on je i dalje glavni vlasnik Majkrosoftovih akcije, uprkos tome što je u martu istupio iz upravnog odbora kompanije, da bi se više usredsredio na svoje filantropske napore. Gejts je pre 2016. imao neto vrednost od 82 milijarde, a danas ima 117 milijardi dolara.

Alis, Džim i Rob Volton

 

Porodična trojka je uvećala svoje bogatstvo za ukupno 97 milijardi dolara od 2016. godine. Oni su naslednici čuvenog lanca Volmart, koji je osnovao njihov otac Sem, 1962. Tokom Trampovog mandata, akcije ove kompanije za trgovinu uvećale su se 105 odsto, dok su sestra i dva brata bogatiji za 33 (Alis), odnosno 32 mlrd dolara (Džim i Rob). Alis i Džim sada imaju neto vrednost od 67 milijardi USD, dok Rob ima mlrd manje.

Leri Elison

 

Retki milijarder iz Silicijumske doline koji je izrazio podršku Trampu, šef kompanije Orakl je za 30 milijardi dolara bogatiji nego što je bio 2016. godine, zahvaljujući rastu akcija kompanije. Ovaj gigant je nedavno dobio odobrenje od Trampove administracije, da čuva podatke sa popularne kineske aplikacije TikTok na svojoj cloud platformi. Oraklove akcije su od noći 2016. porasle 52 procenta. Elison sada ima bogatstvo vredno 79 milijardi dolara, što znači da je pre četiri godina - na računu imao nepunih 50 mlrd dolara.

Video: Tramp na izborima: Dao sam glas nekom tipu koji se zove Tramp

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    27. oktobar 2020 | 15:20

    Samo satanista i fasista Bajden da se uhapsi posle izbora

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>