• 0

Aerodrom "Nikola Tesla Beograd" prošao najstrože testove: Pogledajte kako je izgledala provera

U okviru ove vežbe, testirani su na funkcionalnom i operativnom nivou novi infrastrukturni kapaciteti i simulirani su procesi  koji odgovaraju realnim uslovima

  • 0
Nova infrastruktura Aerodroma Nikola Tesla Beograd

Foto: Aerodrom Nikola Tesla

Po prvi put u istoriji Aerodroma Nikola Tesla, sprovedena je i uspešno izvršena provera operativne pripremljenosti novih infrastrukturnih kapaciteta, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer). Kompanija BELGRADE AIRPORT, nakon završetka izgradnje i opremanja nove čekaonice za pristup udaljenim pozicijama na aerodromu, organizovala je niz funkcionalno-operativnih proba kojim se potvrđuje usklađenost novoizgrađenih delova pristanišne zgrade sa standardnim operativnim procedurama (SOP). U tom smislu, ORAT  se kao standardna praksa koristi na aerodromima širom sveta pre nego što se započne sa upotrebom nekog novoizgrađenog dela aerodromske infrastrukture. 

U okviru ove vežbe, testirani su na funkcionalnom i operativnom nivou novi infrastrukturni kapaciteti i simulirani su procesi  koji odgovaraju realnim uslovima koji prate prihvat i otpremu putnika na let. Izvršena je simulacija u realnom vremenu procesa od prijave na let, do ukrcavanja u avion, što podrazumeva prijavu putnika na šalteru, ulazak u tranzitnu zonu i prolazak kroz KD kontrolu. Potom su testirana 3 scenarija: otprema putnika na let putem autobusa , otprema putnika na let putem novoformiranih pešačkih koridora (direktno do vazduhoplova na poziciji), preko platforme, a u okviru trećeg scenarija, simulirano je ponašanje celokupnog sistema u uslovima požara u putničkoj čekaonici, odnosno izvršena je potvrda evakuacionih tokova u vanrednim okolnostima..

Pored predstavnika menadžmenta kompanije BELGRADE AIRPORT, vežbi su prisustvovali i predstavnici davaoca koncesije, kompanije AD Aerodrom Nikola Tesla, kao i predstavnici Air Serbia, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i granične policije MUP RS. Sve aktivnosti izvedene su u skladu sa preporukama i merama prevencije od Kovid 19 koje su propisale nadležne institucije.

- Podsećamo da je u okviru uvodnih radova na modernizaciji infrastrukture i proširenju putničkog kapaciteta, kompanija BELGRADE AIRPORT izgradila novu čekaonicu za pristup udaljenim pozicijama, sa ukupno 130 mesta u prizemlju Terminala A i dva direktna izlaza na platformu. Čekaonica je u potpunosti prilagođena svima kategorijama putnika, a materijali, paleta boja i teksture primenjene su po prepoznatljivom VINCI standardu, tako da je ovo primer budućeg izgleda enterijera aerodroma. Nekoliko dana nakon ove vežbe, nove čekaonice A7a i A7b biće spremne za operativnu upotrebu, a njihovo korišćenje zavisiće od potreba kapaciteta u skladu sa globalnom pandemijom kovid-19 -  saopšto je Aerodrom.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>