• 7

Mali frilenserima: Uzmite savetnika ako ne umete sami da platite porez

"Ne verujem da to igde možete da čujete u svetu, osim u Srbiji", rekao je Mali

  • 7
Siniša Mali

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Nema razloga da oni koji zarađuju, u ovom slučaju iz inostranstva, i ne plate porez. Morate vodite računa o svoji poreskim obavezama, ako ne možete sami, uzmite poreskog savetniika, rekao je ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da je spreman da razgovara sa frilenserima o eventualnoj izmeni zakona po pitanju njihovih poreskih obaveza u budućnosti, poručivši da oni, ipak, kao i svi građani sada moraju da izmire porez iz prethodnog perioda.

- Nema razloga da oni koji ne zarađuju ne plaćaju. Porez moramo da platimo. Spreman sam da razgovaramo o tome za budućnosti, ako treba još neke stvari da objasnimo, možda neki zakon i da promenimo, da izmenimo i pojasnimo. Nije problem, ali ćemo to da radimo u budućnosti - rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara.

Mali je istako da se promenila struktura privrede, i zbog toga je više onih koji zarađuju online, ali dosta onih i plaća svoje obaveze.  U tom smislu, podseća da je to obaveza frilensera utvrđena još zakonom iz 2001. koji je dorađen 2003. godine i da se od tada do danas ništa nije menjalo.

Poreska im čak čini uslugu da im popunjava prijavu kada dođu na šalter, naveo je.

- Ne verujem da bilo gde u svetu možete to da čujete osim u Srbiji. Inače, u Srbiji 2,2 miliona građana plaća poreze i doprinose  - istakao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    27. oktobar 2020 | 13:26

    da imaju bugari nekog dobrog savetnika

  • Kako smo pametni

    27. oktobar 2020 | 17:31

    A sto tako ne savetujes pevace?

  • Johan Sebel

    27. oktobar 2020 | 19:03

    Ministre, vasa tvrdnja nije tacna! Svaka zemlja clanica EU ima propisan finasiski prag do kog se porez na prihode ne placa! Iznos je realan finsiski trsak zivota na mesecnom nivou i uvecava se za svako izdrzavano lice! Sa druge ako ste preduzetnik postoji i diskreciono pravo knjigovodje na obracun poreza na prihode sto naravno nikada procentualni iznos propisanog poreza, vec se taj iznos uvek umanji za zakonom propisana umanjnja. Fleksibilnost kod frilensera koji zaradjuju da prezive je mnogo vece negdo igde na balkanu iz prostog razloga da ne budete na socijalnom davanju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>