• 0
 ≫ 

Američki privrednici imaju 4 predloga za novu Vladu Srbije: Ovako vide korake za oporavak privrede

 ≫ 

Sinergijom države i privatnog sektora ka brzom oporavku naše ekonomije

  • 0
Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni

Foto: Shutterstock

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravlja imenovanje tima nove Vlade Republike Srbije, kao i napore svih učesnika u borbi sa zdravstvenim izazovima koje pandemija nosi.

Istovremeno, Komora je sagledala probleme sa kojima se srpska privreda suočava i predlaže neke konkretne mere za njihovo prevazilaženje. Zoran Petrović, predsednik AmCham-a, rekao je da je Srbija osetila prve posledice pandemije kovid-19, ali da su one dosta ublažene zbog državne pomoći.

Naglasio je da će konačni uticaj na ekonomiju biti vidljiv u narednih 6 meseci, a kako kaže, glavni prioritet u tom periodu biće saradnja s Vladom Srbije u pogledu očuvanja radnih mesta, zdravlja građana i oporavka privrede.

Apelujem na novu Vladu da nastavi sa radom na unapređenju efikasnosti zdravstvenih usluga i elektronskih servisa, uz dalje unapređenje vladavine prava i poreske predvidljivosti, jer su ovo oblasti koje uslovljavaju brzinu oporavka - zaključio je Petrović.

Sa ciljem očuvanja što većeg broja radnih mesta, ali i što bržeg oporavka privrede, AmCham je formulisao četiri prioritetna cilja za podizanje kapaciteta javne uprave i oporavak privrede: kontinuirani razvoj eUprave, dalje unapređenje vladavine prava i efikasnosti pravosuđa, unapređenje efikasnosti zdravstvenih usluga, kao i unapređenje predvidljivosti poreskog i parafiskalnog opterećenja.

Kontinuirani razvoj eUprave

 

Efikasna eUprava državi i privredi donosi značajno smanjenje administrativnih troškova uz istovremeno povećanje transparentnosti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

U tom smislu potrebno je:

- Omogućavanje dostavljanja dokumentacije u svim administrativnim postupcima elektronski, bez zahtevanja naknadnog donošenja papirnih dokumenata.

- Smanjenje administracije vezane za devizna plaćanja, naplatu i kreditne poslove uz koordinaciju sa Poreskom upravom.

- Omogućavanje pune elektronske komunikacije sa svim graničnim službama, uključujući i inspekcijske organe i njihovu povezanost sa IT sistemom Uprave carina.

- Obezbeđivanje kadrova i specijalizacija inspekcija za kontrolu nedozvoljene trgovine na internetu, posebno u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

- Omogućavanje razmene relevantnih podataka između javnog i privatnog sektora u cilju smanjenja administrativnog opterećenja transakcija, po ugledu na primere iz EU.

Laptop, biznis

Foto: freepik.com

Unapređenje vladavine prava i efikasnosti pravosuđa

 

Građani i privrede žele da vide državu koja se temelji na vladavini prava, državu kojoj su svi građani i kompanije jednaki, a efikasan i nezavistan pravosudni sistem je preduslov i merilo takvog sistema.

Potrebno je omogućiti:

- Automatizaciju postupka dostave sudskih pismena i dostupnost podataka o dostavi u elektronskom obliku, kako bi se izbegla odlaganja ročišta zbog neuspelih uručenja, a za vreme trajanja epidemije omogućiti veći broj procesa putem video konferencijske veze.

- Proširivanje e-Sud aplikacije za digitalizovano vođenje predmeta sa Upravnog suda i na ostale sudove, kao i na organe izvršnog postupka uz Sistematizaciju i dostupnost sudske prakse u elektronskoj formi.

- Funkcionalnu specijalizaciju sudijskih timova u okviru sudova (posebno npr. Upravnog suda za materije poreskih postupaka, zaštite konkurencije i sl.), po ugledu na specijalizaciju koju sprovodi Privredni apelacioni sud, i njihovu stalnu edukaciju prema oblastima specijalizacije.

- Obezbediti usklađivanje lokalne sudske prakse sa presudama Evropskog suda pravde kako bi primena propisa koji se usklađuju sa EU propisima, bila osigurana i na nivou pravosudne zaštite.

sud, presuda, tužba

Foto: Pixabay

Unapređenje efikasnosti zdravstvenih usluga

 

Imajući u vidu da je zdravstvo pod velikim pritiskom, neophodno je dodatno ulagati u njegov razvoj i eliminisati prepreke koje to sprečavaju. To podrazumeva niz mera koje će omogućiti brži pristup novim lekovima i tehnologijama za pacijente, sinergiju javnog i privatnog sektora u cilju povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, te optimizaciju javnih nabavki i praćenje zaliha.

U tom smislu neophodno je:

- Obezbediti dovoljne kapacitete za PCR testiranja na zahtev kompanija, i u vreme vrhunca pandemije, radi bolje organizacije rada poslodavaca i omogućiti uzimanje uzoraka u prostorijama poslodavca.

- Organizovati što veći pristup zdravstvenim uslugama i terapijama za ne-covid hronične i hitne pacijente za vreme trajanja pikova pandemije, koristeći telemedicinske platforme, a sinergijom javnog i privatnog sektora.

- Osigurati obavljanje svih administrativnih postupaka izdavanja dozvola, obnova, odobravanje varijacija i promo materijala za lekove u zakonskim rokovima. Pružiti podršku ALIMS-u da novu e-platformu za vođenje administrativnih postupaka za lekove upodobi rokovima, i eventualno razmotriti kadrovska pojačanja.

Laboratorija test koronavirus ampule rukavice

Foto: Tanjug/AP

Unapređenje predvidljivosti poreskog i parafiskalnog opterećenja

 

Predvidljivost poreskog sistema i parafiskalnih opterećenja jedan su od ključnih parametara za potencijalne investitore prilikom donošenju odluka o investiranju.

Kako bismo zadržali, ali i povećali nivo domaćih i stranih investicija neophodno je:

- Omogućiti da fiskalno i parafiskalno opterećenje ne bude povećano, a zavisno od mogućnosti i smanjeno, uz doslednu primenu svih programa podrške privredi.

- Sve izmene poreskih propisa obavljati nakon sprovedene javne rasprave i širokih konsultacija sa privredom, a primenu poreskih propisa unaprediti pisanjem sveobuhvatnih pravilnika o primeni propisa, umesto oslanjanja na sistem mišljenja.

- Propisati poreske aspekte elektronskog fakturisanja i obezbediti test period za elektronske fakture u trajanju od najmanje 9 meseci.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>