• 7

Zatvoreno više od 1.000 objekata u Srbiji: Nisu prijavili radnike, kriju promet

I ove godine, propise su najviše kršili ugostiteljski objekti, pekare, trgovci na malo...

  • 7
porez

Foto: Unsplash

Prošle godine, izvršeno je više od 3.000 kontrole fiskalnih kasa. Zbog toga je čak 1095 privremeno zatvorenih objekata, i to 173 objekta zbog neprijavljenih radnika i više od 922 zbog neevidentiranja prometa. 

Najveći broj zatvaranja bio je u ugostiteljskim objektima, 642, a u trgovini na malo, više do 200. Od toga je 5 radnji zatvoreno na godinu dana. 

Ove godine, zbog specifične situacije i korona virusa, napravljen je manji broj kontrola, ali ukupan broj privremeno zatvorenih objekata, za prvih devet meseci ove godine, je procentualno veći nego prošle. Odnosno, broj privremeno zatvoreno je 802 objekta, 106 zbog neprijavljenih radnika i 696 zbog neevidentiranja prometa.

I ove godine, propise su najviše kršili ugostiteljski objekti, pekare, trgovci na malo...

Tako, za devet meseci na 90 dana zatvoreno je 42 objekta, a na godinu dana 4. 

Da li je neko koristio koronu da ne plati porez? 

 

Siniša Mali

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je ranije danas da je uprkos situaciji sa koronom bila veoma dobra naplata poreza i posebno PDV-a tokom cele godine.

Marković je rekla da je Poreska uprava pratila sve mere koje je vlada donela i da je to uglavnom bilo u vezi sa objedinjenom naplatom i mogućnostima otplate od naredne godine, kao i druge mere koje su bile vezane za prolongiranje uplate.

- Što se tiče PDV-a, mi smo jako dobro naplaćivali PDV za čitavu ovu godinu, neverovatno dobro. Čak i objedinjenu naplatu za koju su privrednici imali mogućnost da prolongiraju, mnogi su plaćali na vreme -

Marković kaže da je naplata poreza do u prvih osam meseci bila 100 odsto, ali da je u septembru, što je bilo očekivano, naplata malo pala, pa sada iznosi oko 99,6 odsto.

- Nemamo informacije da su mnogi hteli da iskoriste ovu situaciju, pa da nisu plaćali porez. Nismo previše išli u represivne mere zbog kompletne sitaucije. Više radimo na prevenciji i pozivamo građane i privredna društva da sami uplate porez da ne bi morali da primenjujemo represivne mere - rekla je Marković.

To je jeste cilj novog programa transformacije Poreske uprave, dodala je ona.

Poreska uprava je, kaže ona, radila na jačanju kapiaciteta i trenutno postoji aktuelan konkurs - traže 137 izvšilaca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    27. oktobar 2020 | 14:15

    A razna agencije ili doo za privatno obezbedjene koje posluju sa pola prijavljenih a pola ne prijavljenih, sto niko ne kontrolise iaju li svi licencu ili ne, sto im ne placaju nocni, rad na praznik, topli obrok za mesec 1 dinar,hoce li te neko kontrolisati a po svemu nece nikad

  • Ivan

    27. oktobar 2020 | 14:36

    I u Smederevu 80 posto taxista nije prijavljeno a opstina korumpirana! Niko nereaguje!

  • Bivširadnik

    27. oktobar 2020 | 22:07

    Zašto inspektori nikakako ne proveravaju agencije za iznajmljivanje ljudi u obezbeđenju,ja sam jedan od onih koji je radio u tim agencijama,nikada nisam dobijao rešenje o radu,a kada im više ne trebaš samo ti kažu da od sutra ne dođeš na posao,a o novcu koji treba da ti isplate,možeš da se slikaš,agencije: ako ih navedem mogućnost da sutra osvanem je veoma mala,a to što sam podnosio prijave inspektorima je samo čista laž da će vam država pomoći

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>