• 0

Uprkos slaboj potražnji nafte i neznatno boljem profitu, naftni div nastavlja s isplatom dividende

"Britiš Petroleum" se još neke vreme neće oporaviti od korona krize, a u junu je najavio da mora da ukine 10.000 radnih mesta

  • 0
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo

Foto: Tanjug/AP

Kompaniji BP (Britiš Petroleum) se vratio profit u trećem kvartalu, ali globalna korona kriza nastavlja da pogađa potražnju za naftom. BP navodi da je njegov osnovni profit, od jula do septembra, bio 86 miliona dolara.

To je daleko manje od 2,2 milijarde dolara iz istog perioda 2019, ali ipak - veliki napredak u odnosu na drastični gubitak ove naftne kompanije, zabeležn u drugom kvartalu 2020, od čak 6,7 milijardi dolara.

Britanski naftni gigant je letos bio primoran da ugasi 10.000 radnih mesta, a njegov izvršni direktor Bernard Lunej, rekao je da je uprkos gubicima i otkazima - BP imao dobre rezultate dok se transformisao. Dodao je da će kompanija nastaviti da isplaćuje dividendu akcionarima.

U februaru, BP je rekao da planira naglo smanjenje emisije CO2 do 2050. godine. Kompanija predviđa i niže cene nafte u narednim godinama. BP je u junu objavio i da prodaje svoje petrohemijske poslove kompaniji "Ineos", u okviru svojih napora da očuva okolinu.

BP je takođe rekao da je "posao od 5 milijardi dolara ostao na pravom putu" i ​​da će, prema odobrenjima, biti završen do kraja godine.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>