• 11

Uz fiskalnu kasu moraćete da imate ovaj novi uređaj: Da li ceh plaćaju trgovci ili država?

Novi zakoni bi trebalo da suzbiju sivu ekonomiju i uspostave efikasniju kontrolu i bolju naplata poreza

  • 11
Zakon, propis, fiskalna kasa

Foto: Shutterstock, Telegraf

Narednih dana raspravljaće se o dva nova zakona koja bi trebalo da uvedu red u sivu ekonomiju ili je bar smanje.

Očekuje se da prođu raspravu, da budu usvojeni do kraja ove, i da će početi da važe od 1. januara 2022. godine. To dalje znači da će od tog datuma svi morati da imaju dodatni uređaj uz kasu, a koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti. Drugi će ukinuti papirne fakture. 

Jedan je Zakon o fiskalizaciji, a drugi je Zakon o e- fakturama.

Iako bi kako je najavljeno, trebalo da budu u korist svih nas, tek pri prvom pominjanju privrednici, a najviše trgovci, su tu videli dodatni trošak. Novi uređaj, tj softver koji bi bio direktna veza Poreskoj upravi koštao bi prema prvim procenama nekoliko stotina evra (verovatno manje od 500). Uređaj bi direktno slao informacije o naplati, mestu, vremenu i ceni proizvoda.

Međutim, resorni ministar tvrdi da će najveći deo troškvova u ovom slučaju podneti država i da zapravo privreda neće imati opterećenja. 

Čuo sam da će privreda imati dodatne namete  - neće, rekao je Siniša Mali i istakao da je država posvećena suzbijanju sive ekonomije.

Mali je istakao da će ta dva zakona doprineti da se siva ekonomija još više suzbije.

Za ta nova softverska rešenja i fiskalne kase, dodaje Mali, država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijardi dinara. Dodaje da će se to ulaganje države isplatiti u roku od godinu do godinu i po dana.

Podsetio je da su poslednje izmene Zakona o fiskalizaciji bile 2004. godine i istakao da se tehnologija i poslovno okruženje od tada mnogo promenila.

Možete sami da proverite račun

 

Placanje karticom

Foto: Shutterstock

Nacrtom zakona o fiskalizaciji predloženo je da obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja, koji se sastoji od elemenata (procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje računa) čija je upotreba prethodno odobrena od strane Poreske uprave, pri čemu će Poreska uprava uspostaviti registar elemenata elektronskih fiskalnih uređaja čija je upotreba odobrena, dok je obvezniku fiskalizacije ostavljena i mogućnost da samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja.

Pored toga, novim zakonskim rešenjem predviđeno je da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov fiskalni račun izdat u skladu sa zakonom, odmah po izdavanju fiskalnog računa.

Drugi predlog zakon koji priprema Ministarstvo, dodaje Mali, jeste o e-fakturama i izrazio nadu da će taj zakon biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine, dok će sa primenom krenuti, takođe, od 1. januara 2022. godine.

Kaže da se e-fakture uvode na zahtev privrede i da više neće biti papirnih faktura, jer će biti digitalizovane, a čime će biti smanjene potencijalne nepravilnosti i suzbijanje sive ekonomije.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. oktobar 2020 | 21:12

    Tako i treba, voze se besene masine od po par stotina hiljada evra, gazde klubova, diskoteka, kafica a mi obicni ljudi placamo PDV za sve sto kupujemo, drzavo samo tako, bravo!!!

  • Provincijalac

    27. oktobar 2020 | 22:12

    Sjasite vise!

  • JA

    27. oktobar 2020 | 21:20

    Kod mene u centru grada, lik koji ima svoju radnju za prodaju i servis biciklova, nema fiskalnu kasu, i odvaljuje cene kalo mu se cefne za servis...i godinama ga niko ne dira iako se zna. I jos gomila njih ne prijavljuje radnike, a i za njih se zna, i niko ih ne dira. E banana drzavo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>