• 0
 ≫ 

Nažalost, i borba ide sporo: Pad putovanja 70%, gubitak 730 milijardi dolara

 ≫ 

Ne očekuje se da će putnici brzo povratiti poverenje

  • 0
hampton beach, plaža, more pesak okean, njujork Plaža u Hemptonsu / Foto: Shutterstock

U svetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih meseci bilo 70 posto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vreme lane, saopštila je danas Svetska turistička organizacije UN (UNWTO).

Samo u julu ove godine, prema podacima Svetskog turističkog barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svetu bilo je 81 posto, a u avgustu 79 posto manje nego u tim mesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac letnje sezone na severnoj hemisferi.

- Pad do kraja avgusta ove godine od 70 posto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabeležio u globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi 2009 - naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i "dramatične socijalne i ekonomske posledice jer dovodi u opasnost milione radnih mesta i preduzeća", navodeći da to traži "hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način".

Svi svetski regioni su za osam meseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 posto, Azija i Tihi okean, koji su bili prvi na udaru Kovida-19.

Afrika i Bliski istok zabeležile su skoro 70 posto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 posto manje, a u obe Amerike 65 posto manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se događa u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 posto u odnosu na 2019.

grčka destinacija putovanje auto put Foto: Pixabay

- Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvesnosti oko pandemije i slabog poverenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima ocekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021 - poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz celog sveta.

Međutim, oko 20 posto tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti poverenje i sigurnost putnika za putovanja, pre svega jer, kao ocenjuju, suzbijanje korona virusa ide sporo.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>