• 0

Krenuo je od nule, a danas je jedan od najvećih svetskih preduzetnika

Džek Ma, vlasnik Alibabe, najbogatija je osoba u Kini i 11. najimućnija na svetu

  • 0
Jack Ma

Foto: Guliver/Lintao Zhang/Getty Images

Džek Ma prikuplja više od 34 milijarde dolara tokom inicijalne javne ponude (IPO) deonica kompanije "Ant Group", čime je još jednom dokazano zašto spada u najveće svetske preduzetnike.

Vlasnik Alibabe bi, nakon prodaje deonica finansijske tehnološke kompanije "Ant Group" u Hong Kongu i Šangaju, trebalo da zaradi istorijski značajno bogatstvo: Blumbergova ocena je da bi uskoro mogao da ima 71,1 mlrd dolara, što bi ga učinilo 11. najbogatijom osobom na planeti.

Ma (56) je krenuo od nule, i više puta savetovao sina da ne bude najbolji u školi, jer zbog toga neće moći da se posveti drugim stvarima. Ipak, nije mu sugerisao ni da baš ništa ne uči. Kineski preduzetnik je preko svoje onlajn trgovine i pomenute firme, imao značajan uticaj na kinesku onlajn industriju.

Dankan Klark, autor knjige "Alibaba: Kuća koju je Džek Ma izgradio", rekao je: "Svugde u Kini vidite uticaj Alibabe i Anta. Ako živite tamo, onda ste svakodnevno, ako ne i svakih sat vremena, u kontaktu s nekom od kompanija koje je on osnovao".

Ma je ​​pokrenuo "Alipay", način plaćanja koji čini okosnicu "Anta". Pre njega, građani su mogli da kupuju proizvode jedino putem državnih banaka, čiji su korisnički sastavi često bili neefikasni.

Podsećamo, Džek Ma je trenutno najbogatiji čovek u Kini, a prodaja deonica firme "Ant Group" učiniće da bude još imućniji. Nakon prodaje akcija, zadržaće 8,8% udela u toj kompaniji.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>