• 0

200 evropskih aerodroma srlja u propast, pod znakom pitanja 280.000 radnih mesta

Danas je saopšteno i da britanski aerodrom Hitrou više nije najfrekventniji aerodrom u Evropi već da je tu titulu, koju je dugo držao, preuzeo pariski Šarl de Gol

  • 0
Heathrow Airport, Hitrou aerodrom, aerodrom, putnici, maske, terminal, torba, kofer, prtljag, putovanja

Foto: Tanjug/AP

Udruženje aerodroma Evrope (ACI) upozorava da su 193 aerodroma u narednim mesecima u riziku od nesolventnosti, ako putnički saobraćaj ne počne da se oporavlja od korona krize.

Ova vazdušna čvorišta pružaju 277.000 radnih mesta i čine 12,4 milijarde evra evropskog BDP-a, navodi se u saopštenju te organizacije. Iako su aerodromi koji se suočavaju sa nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati značajan efekat na ekonomije i dovesti do kolapsa evropskog sistema vazdušnog saobraćaja.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije korona virusa, koja je samo u septembru smanjila putnički saobraćaj za 73 odsto. Evropski aerodromi primili su prošlog meseca 172,5 miliona putnika manje, čime je ukupan obim izgubljenih putnika za ovu godinu iznosio 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma pridodalo je 16 milijardi evra duga tokom krize. Prema ACI, ovo iznosi skoro 60 procenata njihovih prihoda ostvarenih u godinama regularnog poslovanja.

- Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam meseci nakon krize, svi evropski aerodromi izgaraju u gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od pokrivanja troškova poslovanja, a kamoli kapitalnih troškova - kaže Olivier Jankovec, generalni direktor ACI.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku problematičnom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina umesto testiranja ne donosi ništa dobro i samo "približava evropske aerodrome ivici".

Danas je saopšteno i da britanski aerodrom Hitrou više nije najfrekventniji aerodrom u Evropi već da je tu titulu, koju je dugo držao, preuzeo pariski Šarl de Gol.

Londonski aerodrom ujedno navodi da je smanjio izglede za promet putnika naredne godine, a 2021. očekuje da će 37 miliona ljudi proći kroz aerodrom, što je za 41 odsto manje u odnosu na prognoze iz juna.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>