• 1

Najbogatiji Francuz postao još bogatiji: Retko se odriču Luj Vitona

U periodu od 15. do 22. oktobra ove godine, vrednost deonica "LVMH" porasla je za 6 odsto

  • 1
Bernard Arnault

Bernar Arno / Foto: Wikimedia/Flickr/École polytechnique - J.Barande

Šef francuskog koncerna za proizvodnju luksuzne robe "LVMH", Bernar Arno, inače najbogatiji Francuz, povećao je prošle nedelje svoje bogatstvo za još osam milijardi dolara, zbog rasta cena deonica.

Iako je aktuelna pandemija porazila tržište luksuzne robe, došlo je do znakova oporavka u ovom gigantu i čitavoj delatnosti, pre svega, zato što su Kinezi "stali na noge", a poznato je da obožavaju brendove koji se nalaze pod okriljem francuskog koncerna.

U periodu od 15. do 22. oktobra ove godine, vrednost deonica "LVMH" porasla je za 6 odsto.

Rezultat tog skoka je povećanje Arnoovog bogatstva, koje sada vredi 122 milijarde dolara. Ipak, Forbs napominje kako te promene ne znače da se stanje u kompaniji promenilo nabolje. Znakova za oporavak ima, ali...

Luj Viton, koji je vlasnik brendova kao što su Bvlgari, Guerlain i Dom Perignon, saopštio je da pad dobiti iznosi 21 posto u prvih devet meseci ove godine. Prihod od prodaje kozmetike, pića, nakita i maloprodaje u trećem tromesečju - bio je manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Međutim, štetu su donekle nadomestili sam Luj Viton i Dior, budući da je dobit od prodaje kožne galanterije i odeće porasla 12 odsto. Modna kuća "Hermes" ostvarila je rast od 7 odsto u trećem kvartalu koji je, generalno, svim kompanijama, bankama i ekonomijama bio "slamka spasa" u ovoj krizi.

Iako je prodaja luksuzne robe u Americi i Evropi dramatično opala, prodaja u Aziji porasla je za gotovo 21 posto, navodi Forbs.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    29. oktobar 2020 | 09:33

    Bogat je onaj koji ima đecu, zdravlje, mladost, ljepotu...on bi možda sve dao da je mlad...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>