• 6
 ≫ 

Kopanje litijuma kod Loznice 2022? Rio Tinto nam otkriva u kojoj su fazi

 ≫ 

Rudnik koji se bude kopao biće drugačiji od drugih u Srbiji

  • 6
Litijum, Loznica, Jadarit Foto: Nikola Tomić

Rio Tinto je trenutno u fazi studije izvodljivosti za projekat vađenja litijuma u Srbiji kod Loznice. Odbor kompanije će na osnovu rezultata studije doneti odluku o rudniku a na osnovu dosadašnjih istraživanja, sve bi trebalo da bude gotovo u toku 2021. godine.

To znači, da bi izgradnja rudnika mogla da počne 2022. godine, rekli su nam u kompaniji Rio Tinto.

Kako su naveli, osniva se i svojevrsni komitet koji će se baviti zagađenjem životne sredine, pa će građani sami moći da biraju članove i utiču na odluke.

Kako nam je rekla direktorka kompanije Marni Finlajson, zbog specifične tehnologije, rudnik koji se bude kopao biće drugačiji od drugih u Srbiji, odnosno moraće da bude veoma dubok, i sa dva okna.

Trenutno traže radnike iz Srbije.

Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2004. godine kada je otkriven novi jedinstveni mineral jadarit. Od tada kompanija sa domaćim i međunarodnim stručnjacima posvećeno radi na razvoju tehnologije za preradu jadarita i primenu savremenih rudarskih tehnoloških rešenja. Velika količina posla je pred timom projekta ,,Jadar’’ kako bi se osiguralo da se greendfield rudarsko-metalurški projekat ove veličine razvije do svoje operativne faze na bezbedan i održiv način, u ekološkom i ekonomskom smislu.

Projekat “Jadar” je ležište litijuma i bora svetske klase, otkriveno od strane geologa Rio Tinta 2004. godine. Dve godine kasnije mineral je zvanično registrovan i nazvan jadarit, s obzirom da je pronađen u dolini reke Jadar. Jadarit je litijumnatrijum-borosilikat i Srbija je i dalje jedino mesto gde je mineral pronađen. Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni iskopane rude „Jadar“ je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma u svetu, a deklarisani mineralni resursi ležišta, u skladu sa međunarodnim standardima „JORC“, iznose 136 miliona tona.

Ležište Jadar nalazi se na pragu evropske automobilske industrije, koja ubrzano ulazi u eru e-vozila u skladu sa EU programom zelenog transporta. Projekat predstavlja stratešku razvojnu priliku za Srbiju, sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima. Omogućava jačanje Srbije kao destinacije za zelenu ekomoniju, ali i druge strane investicije. Doprinosi razvoju rudarske industrije u Srbiji, kao i ekonomskom razvoju zapadne Srbije. Potencijal ulaganja u iznosu od više od 1,5 milijardi USD.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R. Vukasinovic

    30. oktobar 2020 | 14:58

    Litijum je dosta trazen, ali tamo gde se vrsi njegova eksploatacija ostaje ekoloska pustos. Plodno zemljiste se kilometrima unaokolo trajno pretvara u pejzaz slican onome sa slika na povrsini Marsa. Mnoge zemlje su bogate ovom rudom, ali ne zele ekolosku katastrofu na svojoj teritoriji, vec se nama plasira prica kako je fantasticno otkrice da je Srbija bogata ovom rudom neophodnom za buducnost (baterije za automobile itd.) i da je u tome nasa sansa za "razvoj", tacnije receno za propast i nepopravljivu katastrofu, zbog koje ce nas potomci proklinjati.

  • Branko Nikolić

    30. oktobar 2020 | 23:02

    Dovoljno je pogledati dosadašnje njihove projekte širom sveta, od Azije i Afrike, preko Australije i Evrope , do Amerike ( 120 zemalja ). Ekološka pustoš, gradjanski ratovi, sudski sporovi, sterilitet kod žena, brojne bolesti lokalnog stanovništva. Originalni anglo saksonski neokolonijalizam .

  • Goran

    30. oktobar 2020 | 14:20

    A sta kada rusi donesu papire o vlasnistvu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>