• 8
 ≫ 

3 važne tačke dogovorene oko "malog šengena": Radne dozvole, brži carinski rad, pomoć

 ≫ 

Doneli smo nekoliko važnih odluka, rekao je Vučić

  • 8
Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Imali smo dugu konferenciju, mislim da je bilo važno jer smo doneli neke odluke. Sve će se primenjivati od 10. novembra - rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka sa premijerima Albanije i Severne Makedonije. 

Do tada, prema njegovim rečima, moći će sigurno bez PCR testa da se ide Albaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju.

Kako je rekao, postignut je dogovor oko tri tačke, a to su radne dozvole, brži carinski rad i pomoć kada je vanredno stanje. Dodao je i da će se posle 10. ići samo sa ličnom kartom. 

 Postignuti su dogovori o tri važne tačke - radne dozvole, pomoć u slučaju svih elementarnih nepogoda i vanrednih situacija i brži carinski rad da nam kamioni ne stoje na prelazima, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da stoji otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi.

- Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom. Govorio sam i o tome na konferenciji i očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sledećem samitu i susretu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu - rekao je Vučić.

Kaže da je dogovoreno i formiranje stalnog sekretarijata inicijative, što je, ističe, veoma važna odluka, pošto će tako uvek biti formalizovane sve odluke.

Ističe da je prošlo vreme kada nismo razumeli svetske procese i kada je svet išao mimo nas, kao i kada nismo razumeli šta znači snažna ekonomija. - Srbija će ove godine imati najvišu stopu privrednog rasta - dodao je Vučić.

Mali: Kamioni će prelaziti granice bez čekanja 

 

Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su odluke koje su donete danas veoma važne za sve zemlje regiona.

- To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj incijativi - rekao je Mali posle online sastanka članica Inicijative.

Ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog štandarda svih građana u regionu, rekao je Mali.

Misli da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred.

Dodao je da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet miliardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

- Mini šengen je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje - istakao je ministar finansija.

"Jedinstveno tržište rada u tri zemlje" 

 

Mali šengen sastanak, Marko Čadež

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadez izjavio je da posebno važna podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

On je posle sastanka istakao da je važno to što merljivost uspeha ove inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno.

To je jedna od jako važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje, ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih sest ekonomija u regionu zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga. Čadez je ocenio da će na osnovu tih novih principa, koji se primenjuju već u Evropi, plasman robe biti lakši, a kompanije konkurentije i da će to značiti veliki pomak.

I u pogledu borbe protiv korona virusa može mnogo da se učini, ako se zajednički nastupa u regionu, kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri..zaključio je Marko Čadež.

 

 

Vučić je dodao je dodao da će ministri zdravlja da formulišu dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo.

- Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina - rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida 19.

Na konferenciji, pored Vučića, učestvuju i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev, saopšteno je iz Vučićevog kabineta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cole

    30. oktobar 2020 | 17:21

    Mi pravimo mini sengen sa covekom koji se zalaze za veliku Albaniju!

  • Miroslav

    30. oktobar 2020 | 18:07

    Pa zar je ovo moguce.srbi nece ici u makedoniju i albaniju da rade nego ce oni kod nas .a kad oni dodju oni ce oboriti cenu rada.i ovako radimo za mizeriju a tek tada radice mo za jos manje.tako da nama ne preostaje niata nego pravac EU

  • Dron

    30. oktobar 2020 | 16:45

    Sad mozemo svi da odemo odavde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>