• 0

Rađa se kralj sladoleda na tržištu bivše Jugoslavije

Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača do sada nisu javno komentarisali proces

  • 0
sladoled od cokolade

Foto: Pixabay.com

Uprava Fortenova grupe je, posle mesec i po dana otkako je krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda za prodaju Leda i ostalih preduzeća iz divizije smrznute hrane, odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije.

Reč je o norveškoj firmi Orkla, anglo-američkom konglomeratu Nomad Fuds i češko-slovačkom konzorciju investicionih fondova Ema Kepital i J&T Prajvit Ekviti Grupa, koje bi trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje, piše Jutarnji list pozivajući se na više nezvaničnih izvora iz poslovne zajednice.

Njihove ponude su ocenjene kao finansijski najkvalitetnije, ali za sada nema informacija o tome koliko su zainteresovani kupci spremni da ponude za Ledo, navodi list, ocenjujući ovaj posao kao potencijalnu poslovnun transakciju decenije u Hrvatskoj.

Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača do sada nisu javno komentarisali proces, a Jutarnji procenjuje, vodeći se nekim sličnim transakcijama u prošlosti, da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi između 10 i 12 puta EBITDA (dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije).

U slučaju biznisa sa smrznutom hranom Fortenove to bi iznosilo između 500 i 600 miliona evra, precizira se u tekstu.

Norveška Orkla je, kakao se dodaje, vodeći proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje u toj zemlji, a u svom portfelju poseduje više od 100 brendova. Poslednjih godina se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pri čemu je pre dve godine preuzela vodeći lanac picerija u Finskoj, a lani i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.

Kompanija Nomad Fuds, sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Zanimljivo je da u svom portfelju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda stekla dominantnu ulogu na tržištu zemalja bivše Jugoslavije i dobila proizvod koji bi mogla da monetizuje kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država, navodi list.

Konzorcijum Ema Kepital i J&T je već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfelj ulaganja u Hrvatskoj, od Vaba banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka Ema je pre dve godine preuzela većinski udeo u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport.

Za pretpostaviti je da bi njihova investiciona strategija u Ledu podrazumevala određeni vremenski rok u kojem bi pokušali da povećaju vrednost kompanije nakon čega bi usledila njena prodaja uz profit, ocenjuje Jutarnji.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>