• 30

"Vidim region kao snažan pokretač budućeg rasta Evrope": Vučić poslao važnu poruku mladima

"Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje"

  • 30
Aleksandar Vučić , lideri pandemija Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

Na onlajn panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", na kojem učestvuju i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, Vučić je ukazao da su narodi naše tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu, dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD, drugih zemalja.

On je istakao da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

- Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje - ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima. On je istakao i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

- Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi - rekao je on.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region, da nastupamo kao jedinstveno tržište.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički "investicioni paket'", da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atrkativniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas - rekao je Vučić.

On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno - koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

- Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje, i snažan zajednički rad - rekao je Vučić.

Upitan da li se može reći da se "Mini Šengenom" naše zemlje pripremaju za EU, Vučić je kazao da su sve tri države na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da je evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje. Međutim, naglašava neophodno je da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za podsticanje  ekonomije i političke saradnje su inicijative kooperacije kao što je „mini Šengen“.

- Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije - naglasio je Vučić.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>