• 8
 ≫ 

Pad srpskog BDP u trećem kvartalu samo 1,3 odsto, najbolji u Evropi

 ≫ 

"Svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020", rekao je Vučić

  • 8

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Sa druge strane, imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto, dodao je Vučić.

Predsednik napominje da se mnoge zemlje u Evropi hvale rastom u odnosu na drugi kvartal, ali da je tako zato što su imale veliki rast zato što im je drugi kvartal bio veoma loš.

Drzave koje imaju dvocifren pad BDP, Biznis, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, dodao je Vučić i istakao da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

"Možemo da budemo optimisti"

Podsteio je i da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

- Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština - rekao je Vučić.

On je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je "porasla"za 4,5 procenata.

- Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti - rekao je Vučić.

On je ukazao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

Video: Počela posebna sednica vlade o KiM i BDP, prisustvuje predsednik Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>