• 3

Turci izvoze kao nikad pre: "Ovo je istorijski trenutak za nas, jačamo iz dana u dan"

Dok se ostale svetske ekonomije spremaju za novi karantin, Turska ulazi u novi period kojem izvoz svakodnevno jača

  • 3
turska Turska / Foto: Unsplash

Turska je jedna od ekonomija koja nastavlja da se razvija uprkos pandemiji kovid-19, te je tako u oktobru zabeležen najviši nivo u istoriji kada je reč o izvozu.

Govorimo o iznosu od 17,3 milijarde dolara, objavila je ministarka trgovine te zemlje, Ruhsar Pekan. Kako je ta oblast nastavila da se oporavlja od posledica korona virusa, izvoz je oktobru porastao za 5,6% na godišnjem nivou, a ukupni opseg trgovine u tom mesecu dostigao je više od 37 milijardi dolara.

- Trend izvoza u oktobru indikator je koji pokazuje da će izvoz zemlje nastaviti da raste - rekla je Pekan. Kako je dalje navela, "Turska zadržava izvozne kapacitete".

Dok se ostale svetske ekonomije spremaju za novi karantin, Turska ulazi u novi period kojem izvoz svakodnevno jača.

- Izvoz u oktobru je potvrda da će Turska biti među zemljama koje se najbrže oporavljaju i da će pandemiju prevazići uz najmanju moguću štetu - rekao je ministar finansija i trezora, Berat Albajrak. Među izvoznim proizvodima dominirali su automotiv, konfekcija, hemikalije i nakit.

Sa druge strane, uvoz je takođe zabeležio rast, od 8,5 odsto na godišnjem nivou, na oko 19,73 milijarde dolara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine. Oko 87,8% uvoza činile su sirovina i investicione robe. Spoljnotrgovinski deficit zemlje na godišnjem nivou je skočio 35,67 odsto, na 2,4 milijarde dolara u oktobru.

Video: Crkvena zvona u Beču danas su udarala najjače: Za sve one poginule i povređene u sinoćnjem napadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>