• 0

Sve za mala i srednja preduzeća: Kako da trgujete, kakve su carinske tarife, pravila izvoza i uzvoza

Informacije o carinskim tarifama, porezima, pravilima porekla, zahtevima uvoza i izvoza, trgovinskim barijerama i carinskim postupcima

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Evropska unija pokrenula je Access2Markets – online info portal za podršku malim i srednjim preduzećima u trgovini. Portal sadrži informacije o trgovinskim sporazumima EU, carinskim dažbinama, pravilima o proizvodima i carinskim procedurama vezanim za EU i još preko 120 tržišta širom sveta.

Portal mogu koristiti i mala i srednja preduzeća iz Srbije. Namenjen je kompanijama, poslovnim organizacijama, trgovinskim komorama, telima koja pružaju usluge poslovnog savetovanja poput Evropske mreže preduzetništva, organizacijama za unapređenje izvoza i drugim entitetima koji sarađuju sa i savetuju kompanije u potrazi za prilikama za izvoz ili onima koje tragaju za izvorima robe izvan EU.

Kako funkcioniše?

Portal sadrži jedinstveni prozor za pretraživanje uslova uvoza i izvoza pojedinačnih proizvoda, kao i podatke o trgovinskim sporazumima i aranžmanima. Informacije o konkretnim proizvodima obuhvataju carinske procedure, zakonodavstvo, kontakte nadležnih vlasti u svakoj zemlji itd.

Na portalu se  nalazi se i alatka za samoprocenu pod nazivom ROSA, koja nudi dodatnu pomoć kada su u pitanju pravila kojima se definiše „ekonomska nacionalnost“ proizvoda, odnosno „pravila o poreklu.“ Ova pravila su definisana svakim trgovinskim sporazumom ponaosob, kako bi se zaštitili osetljivi tržišni sektori te kako bi kompanije mogle da zahtevaju smanjenje ili ukidanje carinskih dažbina u skladu sa konkretnim sporazumom. Kompanije mogu naći i informacije o tome na koji način se trgovinskim sporazumima EU reguliše trgovina uslugama, uslovima za investiranje ili učešću u javnim tenderima na inostranom tržištu. Na portalu su dostupni i godišnji trgovinski tokovi od 2002. godine naovamo.

Portal Access2Markets takođe nudi informacije o uslovima trgovine i služi kao vodič kompanijama koje žele da izađu na međunarodno tržište. Osim toga, kompanije preko portala mogu da prijave prepreke za trgovinu.

Portal je optimizovan za korišćenje na pametnim telefonima i tablet računarima i sadrži mnoštvo dodatnih, praktičnih funkcija koje kompanijama pomažu da iskoriste maksimum od trgovinskih sporazuma EU. Naravno, korišćenje portala je potpuno besplatno.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>