• 0

Akcije jedne kompanije skočile 300%: Bajdenova pobeda bila bi ključna za kompanije solarne opreme

Demokratski kandidat planira da uloži veliki novac u infrastrukturu, obnovljive izvore energije i program smanjenja emisija CO2

  • 0
solarni paneli Foto: Unsplash

Posle godina mirovanja, akcije solarnih kompanija su odjednom "podivljale" na Volstritu. "Sunrun", najveća američka solarna firma, ove godine zabeležila je rast od preko 300 odsto, dok se "Invesco Solar ETF" više nego udvostručio u 2020.

Razlog za to je vrlo jasan: sve se dešava u jeku izbora u SAD, kada su rezultati glasanja naizvesni do samog kraja. Mnogi veruju u pobedu Bajdena, demokratskog kandidata, koji planira da ulaže u "zelenu politiku", tako da se smanji nivo CO2 emisija do 2035. godine.

Reč je o tzv. "plavom talasu" koji dovodi do veće savezne podrške obnovljivim izvorima energije. U međuvremenu su investitori ulagali u fosilna goriva, posebno u velike naftne kompanije.

Zanimljivo je da "ExxonMobil" više nije najveća američka energetska kompanija po tržišnoj vrednosti, što je znak da će obnovljivi izvori biti brže rastuće i pristupačnije rešenje. Investitori su požurili da kupe akcije "Sunrun"-a, i nema sumnje da su ova kompanija i njeni rivali sada u fokusu, zbog pretpostavke da će demokrate doći na vlast.

Svoju vrednost su ove godine uvećali i giganti kao što su "SunPower" i "Tesla". Suprotno tome, "Energy Select Sector SPDR Fund" je oslabio za 50 odsto.

Nije na odmet pomenuti i da je Džo Bajden predložio skoro 2 biliona dolara saveznih investicija za rešavanje klimatske krize i stvaranje radnih mesta van opcije "outsorcing".

Njegova ideja je postavljanje čak osam miliona solarnih krovova, što je ambiciozan cilj s obzirom da SAD trenutno imaju samo oko 2,2 miliona stambenih solarnih instalacija.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>