• 0

Počela da radi prva platforma za grupno investiranje u Srbiji, alternativa je kreditu u banci

U Srbiji je pokrenuta platforma na kojoj investiranjem postajete "banka" koja daje kredit firmi koja je za to voljna da vam plati kamatu od 6 odsto

  • 0
Crowd investing, funding Foto: Shutterstock

Počela je da radi prva internet platforma za grupno investiranje Ventu.rs, na koju mala i srednja preduzeća, kao i lokalne i startap firme i drugi mali biznisi mogu da se prijave i tako pronađu one koji bi želeli da investiraju u njih.

Preko platforme za crowdinvesting građani i firme u Srbiji mogu da ulažu u domaća, lokalna preduzeća, kao i tehnološke startap kompanije sa potencijalom za rast. Opcija za firme do sada je bila ili odlazak u banku ili pokušaj da svako pronađe investitora što nije bilo lako, a upravo sigurniji i lakši dolazak do investitora je nešto što ova platforma nudi.

- Ideja je da se kompanije obrate nama, a naša platforma će im biti razglas za veliku grupu zainteresovanih investitora. Naša uloga je i da sve proverimo da ne bi došlo do nekih prevara. Uradi se pravna i poslovna analiza svih koji se prijave i kada se sve završi i uradi poslovni plan, počinje kampanja kojom pozivamo investitore - istakao je Luka Pejović, direktor Ventu.rs.

Kampanja je uspela, kako kaže, ako se pojavi dovoljan broj investitora, ukoliko kampanja ne ide dobro investitori dobijaju nazad svoj novac.

- Investitori pozajmljuju novac, dobijaju fiksnu kamatu i jedan deo bonus kamate koji je vezan za uspeh, odnosno poslovni rezultat kompanije. Kada se ugovor potpiše počinje otplata, a ona traje od tri do sedam godina - rekao je Pejović i napomenuo da Ventu.rs nije nužno alternativa bankarskim kreditima već sjajna dopuna onome što postoji na tržištu. Minimalni iznos koji neko, bilo daje pravno ili fizičko lice, može da investira je 100 evra.

Firma Bubaja je prva domaća kompanija koja će na ovaj način prikupljati sredstva za finansiranje poslovanja, a njen direktor i osnivač Veljko Milićević rekao je da se bave proizvodnjom hrane, izradom torti, kolača, sokova, kaša.

- Planirali smo da se pojavimo stidljivo i na inostranom tržištu i oslušnemo kako je raspoloženo za naše torte. U planu su i novi proizvodi i promena ambalaže kako bismo se dodatno profilisali kao zdrava hrana - naglasio je Milićević.

Podršku realizaciji ovog projekta dali su Austrijska razvojna agencija i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj, čija direktorka Dragana Stanojević rekla da je ovo apsolutno pionirski poduhvat za Srbiju koja ima mali broj alternativnih finansiranja i uglavnom je usmerena na finansiranje preko banaka.

- Mala, mikro preduzeća, startap nemaju adekvatne izvore finansiranja i zbog toga se veći deo privrede oslanja na sopstvena sredstva što usporava rad. Ono što danas predstavljamo jeste prva digitalna platforma za finanisranje na ovom tržištu - rekla je Stanojević.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>