• 2

Berze ustreperele, Dau džons skočio više od 600 odsto, tehnološki giganti digli uzbunu

Berze i dalje trepere, kao da investitore baš i ne zanima ko će da pobedi

  • 2
Donald Tram, Dzo Bajden, Berza Foto: Tanjug/AP

Američke akcije rastu, a taj skok najviše guraju ICT kompanije. Berze su jače, iako dosadašnji rezultati predsedničkog takmičenja nisu dali jasnog pobednika.

Industrijski indeks Dau džons skočio je za 610 poena, ili 2,2%. S&P 500 se trgovao za 2,8% više. Nasdak, tehnološki indeks, pokazao je rast 4% dok su se investitori vraćali u trgovinu koja je radila veći deo ove burne godine.

- Mislim da su trenutno velike novosti za tržišta, barem kako izgleda preliminarno, da neće doći do plavog talasa, koji je generalno podrška tržištima - rekao je Majk Levis, generalni direktor u Barklizu  i dodao da smatra da će se perspektive za tržište u budućnosti odnositi više na politiku i Fed nego na politiku kandidata,"što je dobra stvar za tržišta".

Ranije danas, fjučersi su pod izvesnim pritiskom nakon što je predsednik Donald Tramp pokušao da izbori pobedu, iako milioni legitimnih glasova još uvek nisu bili prebrojani.

Dalje, akcije glavnih kompanija povezanih sa tehnologijom skočile su sa Amazonom, Eplom, Majkrosoftom, sve za najmanje 3%. Fejsbuk je skočio 7%, dok je Guglov Alphabet skočio više od 5%.

Trgovci i investitori sa Volstrita taj tehnološki potez pripisali su brojnim faktorima, uključujući konstantno solidne prinose i bezbednost kompanije u vreme nesigurnosti. Situacija ide na ruke kompanijama koje se bave solarnom energijom. Tako je jedna skočila čak 300 odsto. 

Nafta raste

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 41 dolar. Na londonskom je tržištu cena barela porasla 1,2 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,73 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 94 centa višoj ceni, od 38,60 dolara.

Analitičari smatraju da bi Trampova pobeda podigla cene nafte budući da je uveo sankcije Iranu i da podupire ograničenje koje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice na čelu s Rusijom provode kako bi ih poduprle.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>