• 2

Šta kada vam ne radi PayPass? Da li je problem plastika ili sama kartica?

Mobilna plaćanja su uvećana u poslednjem kvartalu

  • 2
Onlajn kupovina je doživela bum ove godine Foto: Tanjug/AP

I u Srbiji se ide idejom da se keš što pre izbaci iz upotrebe, a povećan broj plaćanja platnim karticama dovoljno govori da su i sami građani za to zainteresovani.

Međutim, nekada i tu nailazimo na manje ili veće prepreke. Jedan sugrađanin se požalio kako mu ne funkcioniše PayPass na njegovoj MasterCard i ističe da mu je "ozbiljno narušeno korisničko iskustvo". Dodaje da je novu karticu preuzeo pre nekoliko dana, i da još uvek problem nije rešen.

- Meni to zvuči kao hardverski problem, obratite se još jednom banci i tražite da vam zameni "plastiku", da dobijete konačno ispravnu karticu. Nije nešto što se često dešava, ali ako predlažem da se raspitate takođe kod matične banke da li postoji  mogućnost plaćanja mobilnim telefonom, odnosno mobilni novčanik, i onda možete umesto kartice da koristite mobilni telefon - objasnio je Nikola Mehandžić, direktor poslovnog razvoja za tržišta Zapadnog Balkana iz Mastercarda. On je bio učesnik na BIZIT konferenciji na kojoj je jedan od važnih panela bio "E-commerce spas od katastrofe".

U našoj zemlji je odnedavno omogućeno i korišćenje Apple Pay pri svakodnevnim kupovinama. U pitanju je sigurniji, način plaćanja koji štiti podatke, pomaže korisnicima da izbegnu davanje svoje platne kartice prodavcima na kasi, dodirivanje POS terminala pri ukucavanju PIN koda i razmenu gotovine, koristeći kapacitet iPhone-a za sigurnost svake transakcije.

Sve što je potrebno u trenutku plaćanja je da korisnici približe svoj iPhone ili Apple Watch POS terminalu kako bi platili beskontaktno. Svako plaćanje Apple Pay-om je bezbedno jer se za autentifikaciju koristi biometrija što podrazumeva prepoznavanje lica, otiska prsta ili se može ukucati kod za otključavanje telefona. Apple Pay je moguće koristiti za plaćanje u prodavnicama, apotekama, taksiju, restoranima, kafeterijama, supermarketima i uopšte na svim prodajnim mestima na kojima je omogućeno beskontaktno plaćanje. Međutim, trenutno samo dve banke nude ovu uslugu.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni011

    5. novembar 2020 | 07:27

    Odeš u banku da zameniš karticu koja iz nekog sumanutog razloga ne radi a oni ti kažu da će karticu tog trenutka ugasiti a da će vam novu izdati za dve nedelje!!! Ej dve nedelje ti bez svog novca čekaš idiote da naprave jebenu plastičnu karticu. I to je kao ok, ne može brže.

  • Ohhh

    4. novembar 2020 | 20:56

    Ma lik je samo blokirao radnju da ne funkcioniše ta funkcija, ali u banci uvek ima pametnih...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>