• 0

Sad je prilika da uložite: Najbogatiji na svetu "rasprodaje" akcije, ima ih previše

Džef Bezos je u poslednjih godinu dana ubrzao prodaju akcija svoje kompanije Amazon, koja je naročito procvetala tokom korona krize

  • 0
Amazon, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Šef Amazona Džef Bezos ove nedelje je prodao akcije svoje kompanije, vredne više od tri milijarde dolara, prema podacima "OpenInsider"-a.

Bezos je ubrzao prodaju svojih akcija u poslednjih godinu dana. U avgustu je "iskrcao" Amazonove akcije vredne više od 3,1 milijardu dolara, nakon što je u februaru prodao deonice vredne više od 4,1 mlrd dolara.

Ove nedelje, njegova ukupna prodaja u 2020. godini iznosila je više od 10,2 mlrd dolara, što je značajan skok od 2019. godine, kada je Bezos prodao akcije vredne "samo" 2,8 milijardi dolara.

Čak i nakon najnovije prodaje akcija, Bezos i dalje poseduje više od 53 miliona akcija u vrednosti od skoro 170 milijardi dolara, što ga čini najbogatijom osobom na svetu.

Transakcije su izvršene kao deo unapred dogovorenog plana trgovanja 10b5-1. Amazon je odbio da komentariše najnoviju prodaju. Bezos je ranije rekao da svake godine proda akcije Amazona vredne oko milijardu dolara, za finansiranje svog startapa "Blue Origin".

Pored toga, izvršni direktor Amazona je u februaru pokrenuo "Earth Fund" od 10 milijardi dolara, za borbu protiv efekata klimatskih promena, koji će dodeljivati grantove naučnicima, aktivistima i drugim organizacijama.

Iako još nije objavio primaoce Fonda, "The Atlantic" je u utorak izvestio da se očekuje da će Bezos dati 100 miliona dolara sledećim organizacijama: "Nature Conservancy", "Environmental Defense Fund", "Natural Resources Defense Council" i "World Wildlife Fund".

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>