• 0
 ≫ 

Misteriozno nestalo milijadu dolara u bitkoinima: Niko ne zna kuda

 ≫ 

Za sada nije poznato ko je kako i zašto premestio ovu veliku količinu kriptovalute

  • 0
bitkoin Foto: Pixabay

Još u aprilu 2013. godine FBI (Federni biro za istrage) je ugasio "Silk Road", ilegalno tržište na dark webu na kojoj se trgovalo drogom i oružjem.

Njen osnivač Ros Ulbriht osuđen je na dvostruki doživotni zatvor i još 40 godina 2015. godine, a smatra se da je on vlasnik ilegalno stečenih oko 70.000 bitkoina koji su od gašenja Silk Roada mirovali na jednom kriptoračunu. Međutim, ovog utorka je primećeno da su se bitkoni koji se dovode u vezu s Ulbrihtovim tržištem aktivirali.

Nepoznata osoba, možda povezana s Ulbrihtom ili "Silk Roadom", prebacila je u jednoj transakciji svih 70-ak hiljada bitkoina, vrednih gotovo milijardu američkih dolara, na drugu bitkoin adresu (wallet). Transakcija je koštala 12 dolara, a zapis o njoj ostao je na blokčejnu. Odatle i podatak o tome da se ovi bitkoini povezuju sa "Silk Roadom", što je dokaz dodatno ojačan činjenicom da ih niko nakon gašenja ovog Dark web tržišta nije dirao.

Za sada nije poznato ko je, kako i zašto premestio ovu veliku količinu kriptovalute, a iz svega se ne isključuje niti Ulbrihta. On je u zatvoru, ali putem porodice koja upravlja njegovim Tviter računom povremeno komunicira s javnošću. Ako za ovu transakciju nije odgovoran on ili neko s njime povezan, treća je mogućnost da se radi o krađi, odnosno da je neko uspeo da dekriptira zaštitu walleta i tako se ilegalno domogao – ilegalno zarađenih bitkoina.

Dodatnu sumnju na ovu aktivnost baca i činjenica da se dogodila na sam dan američkih predsedničkih izbora. Dakle, neko je prebacivao veliku količinu bitkoina verovatno u nadi da to niko od medija i javnosti, zaokupljenih politikom, neće primetiti. Sada se očekuje da će ove bitkoine neko pokušati i da unovči, što bi moglo dati nove tragove i naznake o tome ko ima pristup Ulbrihtovom bogatstvu.

Video: Ne radi ga na sitno: Dečko napravio neprevaziđenu foru na TikToku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>