• 2

Izbori talasaju valutna tržišta: Dolar na mizernom nivou, kineski juan jača iz dana u dan

Američka valuta beleži najveći trodnevni pad od marta

  • 2
novac, dolari Foto: Unsplash

Loši dani za američku valutu se nastavljaju. Naime, dolar je danas potonuo još dublje, i na dobrom je putu da zabeleži najveći trodnevni pad od marta, kada je pandemija podstakla rasprodaju na berzama.

Valutna tržišta su dodatno poljuljana ovih dana zbog američkih izbora za predsednika, s neizvesnim ishodom, a kako je pisao CNN - dolar svakako ostaje slab, bez obzira na to ko pobedi: Tramp ili Bajden.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest vodećih rivala, pao je danas za 0,7 procenata na 92,71 poena, tj. na najniži nivo u poslednjih 10-ak dana. U poslednja tri dana, ukupno je slabiji za 1,4 odsto, što se ne pamti od početka krize.

S druge strane, neki od najvećih dobitnika na današnjem trgovanju su valute koje su poslednjih godina bile pod pritiskom zbog protekcioništičke politike Donalda Trampa, a to je najpre kineski juan, koji je dostigao najviši nivo u poslednje dve godine, i više.

Evro je skočio za 0,9 odsto prema američkoj valuti, na preko 1,18 dolara, a britanska funta se približila nivou od 1,31 dolara, nakon što je Banka Engleske povećala program kupovine obveznica, uoči novog karantina koji preti da dodatno ugrozi ekonomiju zemlje.

Što se tiče ostalih vauta, norveška kruna je zabeležila rast od preko 1,0 posto prema dolaru, posle saopštenja Norveške centralne banke da će se držati prilagodljive monetarne politike, sve dok ekonomija ne pokaže jasne znakove oporavka od posledica kovida-19.

Video: Grupa ljudi ometa brojanje glasova u Detroitu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    6. novembar 2020 | 12:31

    Ali zato bitcoin raste! Otkup bitcoina je na rekordnom nivou, kriptovalute su buducnost!

  • Mery.Loo

    6. novembar 2020 | 07:37

    Otvaram devizni u Juanima 😫

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>