• 22

Biće neophodna vakcinacija protiv korone svake godine? Poznato koliko će farmaceuti zaraditi od toga

Trenutno izračunata cena po jednoj dozi vakcine protiv korona virusa iznosi 20 dolara

  • 22
Vakcina koronavirus rukavice

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o vakcini protiv kovida-19, do sada se više pričalo o tome ko je pravi, na koji način, koliko će koštati i kada će biti dostupna, kao i o tome da li će biti obavezna ili ne, ali se manje govorilo o tome koliko će novca zaraditi farmaceutske kompanije od proizvodnje tih vakcina.

Upravo tom temom su se pozabavili analitičari američke i švajcarske banke, a procena je bazirana na pretpostavci da će ljudima svake godine biti potrebna nova doza vakcine protiv korone, kao što je slučaj s onom protiv gripa.

Stručnjaci iz banaka Morgan StanleyCredit Suisse navode da bi globalno tržište vakcina protiv kovida-19 moglo da vredi najmanje 10 milijardi dolara godišnje. U većini država razvoj vakcine se finansira javnim novcem, pa bi farmaceutski divovi mogli značajno da zarade u narednom periodu.

Analitičari su došli do ove "magične cifre" tako što su računali da će jedna doza vakcine protiv korone koštati 20 dolara. Metju Herison, ispred banke Morgan Stanley, kaže da kovid-19 neće nestati, te da će vakcinacija biti neophodna svake godine.

- Čak i ako se uzme u obzir konzervativna procena, pri kojoj će vakcinu protiv kovida-19 dobiti samo oni koji se vakcinišu i protiv gripa, tržište bi vredelo bar 10 milijardi dolara u razvijenim državama - kaže Herison.

Evan Seigerman, iz banke Credit Suisse, daje još optimističniju sliku za divove iz oblasti farmacije. On smatra da će tržište toliko vredeti samo u SAD.

Vakcina rukavice koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zlatna koka

 

Kako biste bolje shvatili o kolikoj sumi novca je reč, dovoljno je reći da kompanije godišnje toliko zarade od prodaje 10 najtraženijih lekova na svetu. Vakcina protiv korone je velika šansa za industriju da zaradi ogroman novac, posebno imajući u vidu da je od vlada širom sveta već dobila milijarde dolara za razvoj te iste vakcine.

To pokazuje i kako će privatni sektor profitirati od javnog finansiranja. Čak i kompanije kao što su AstraZeneca i Johnson&Johnson, koje su obećale da će bez ubiranja dobiti proizvesti efikasnu vakcinu, dostupnu dok traje pandemija, mogu dobro da zarade kada sve prođe.

Ali, farmaceutski divovi teže da umanje potencijal vakcine na tržištu. Trenutno još nije dovoljno jasno može li da nam obezbedi imunitet, pa će njen potencijal zavisiti od toga koliko puta moramo da je primimo: jednom godišnje ili ređe. Džefri Porges, iz SVB Leerinka, kaže da u početku "neće biti pobednika koji bi odneo sav novac".

U tom slučaju prednost ide kompanijama koje već imaju uhodane lance distribucije vakcine, kao što je ona protiv gripa.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    7. novembar 2020 | 19:17

    Eto, konacno smo dosli do prave istine o koroni, samo jos da se vidi koja ce fakmaceutska kompanija da je baci na trziste

  • Dima

    7. novembar 2020 | 20:18

    Još samo da proračunate koji procenat istu neće primiti i shvaticete da je sav trud pao u vodu.

  • Kruso

    7. novembar 2020 | 20:05

    Jedino lancima ako me vežu,pa mi je na silu daju,još kad sam pročitao danas saopštenje svetske lekarske linije, o kakvoj se strašnoj korona‐prevari radi,pa još i ove cifre,koliko će samo od vakcine za koronu,da zarade,sve je više nego jasno,neka hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>