• 1

Tramp ili Bajden? Ekonomiji je svejedno dok je u ovom rasulu

Amerikancima koji žive od plate do plate sve je teže

  • 1
Korona virus Amerika SAD Foto: Pixabay.com

Ishod američkih predsedničkih izbora još je neizvestan, ali ekonomski su problemi dobro poznati i njihovo rešenje će uveliko da zavisi od odnosa snaga između Bele kuće i Senata.

Korona kriza ostavila je duboke ožiljke u američkoj privredi, vrativši ga više od godinu dana unazad. Radna mesta vratila su se na nivo iz 2015. godine, a radna je snaga manja nego što je bila godinu dana pre ulaska Donalda Trampa u Belu kuću 2017. godine.

Jedina svetla tačka je lična potrošnja, snažnija nego što je bila pre eksplozije epidemije koronavirusa.

Cene stambenih nekretnina rastu, što je dobro za iznajmljivače ali pogoršava krizu dostupnosti stambenog prostora, otežavajući Amerikancima kupovinu prve nekretnine.

Industrija je izuzetno važna saveznim državama industrijskog Srednjeg Zapada, koje će presuditi izbornog pobednika. Proizvodne aktivnosti su se oporavile ali zaposlenost je u tom sektoru niža nego u privredi u celini.

Onima koji žive od plate do plate teško je da čekaju, teže nego političarima, kažu ekonomisti.

Kada je u pitanju oslabljena privreda, važan tajming će biti vrednost i priroda mera podrške u pandemiji, oko čega Kongres i Bela kuća nisu postigli dogovore pre izbora.

Bila bi to loša vest za milione Amerikanaca s nižim i srednjiim primanjima koji su ostali bez posla i uzalud pokušavaju da pronađu izvor prihoda u sektorima putovanja i zabave, veovatno osuđenima na tavorenje dok se uspostavi kontrola nad širenjem virusa.

Ako pak Tramp dobije još jedan mandat a republikanci zadrže većinu u Senatu, moguć je opsežniji paket pomoći, budući da se Tramp za to zalagao, a reizbor bi ojačao njegovu poziciju

Kakav god bio izborni rezultat, paket podsticaja trebalo bi da osigura dodatnu pomoć nezaposlenima, malim preduzećima, saveznim državama i lokalnoj upravi, kako bi se očuvao oporavak, poručuju ekonomisti.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    6. novembar 2020 | 15:40

    Zive od plate do plate, pa nije ovo Srbija da cekaju mesec dana na platu, nego svakih 7 dana primaju platu, kome je tesko uzima dodatni posao, iako je kriza u svetu, opet je u Americi najlakse naci posao na odnosu na druge zemlje u svetu, po tom pitanju Amerika je na prvom mestu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>