• 1

"Domaći turizam je izgubio milijardu evra, sada je glavni prioritet saniranje posledica krize"

Ministarka Tatjana Matić kaže da se menjaju prioroteti u domaćem tuzimu u epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju

  • 1
Kopaonik MK Foto: MKMR

- Domaći turizam je najviše pogođen pandemijom korona virusa, a gubici u tom sektoru iznose oko milijardu evra - izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je kazala da je, bez obzira na krizu izazvanu epidemijom, potencijal Srbije u turizmu ogroman i da je domaći turizam u nepovoljnoj situaciji doživeo procvat, a da su domaće destinacije doživele bum.

- Država je još na početku godine donela nekoliko ključnih mera, pre svega Uredbu o zamenskim putovanjima jer su turističke agencije bile u problemu, oko 85 miliona evra aranžmana je bilo ugovoreno. U trenutku kada se shvatilo da će turistička sezona propasti, država je pomogla da agencije ne bankrotiraju - rekla je ona.

Istakla je da je veliku podršku države dobio sektor hotelijerstva i da je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10,5 miliona evra uz pojašnjenje da je reč o subvencijama od 350 evra po ležaju i 150 po sobi. Kako je rekla, najviše su pogođeni hoteli u velikim gradovima, dok su banje i planine doživele neku vrstu procvata.

Matićeva kaže da se menjaju prioroteti u domaćem tuzimu u epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju i u kojima ima sadržaja u prirodi za planinarenje, pešačenje, biciklizam... Ona je navela i da se ove godine ispostavilo da su u seoskom turizmu ograničeni smeštajni kapaciteti na čemu će se, kaže, raditi u narednom periodu.

- Naši građani vole da putuju, a Srbija je odavno zavredela da postane i našim građanima jedna od omiljenih destinacija. Ranije nismo dovoljno razvijali domaći turizam, a od 2012. smo počeli više da radimo na njegovom potenciranju i razvoju infrastrukture - kazala je ministarka.

Govoreći o sektoru trgovine, kaže da u Srbiji nije bilo neštasica proizvoda i da su prodavnice od početka pandemije dobro snabdevene za razliku od nekih drugih zemalja. Istakla je da je naša zemlja imala uspešnu poljoprivrednu godinu i da je na raspolaganju 2,6 tona.

- Svega ima dovoljno, čak i za izvoz. Isto je i sa uljem i šećerom. Građani mogu da budu mirni što se tiče osnovnih životnih namirnica i spremni smo za svaki scenario. Država ima mehanizme da odreaguje ako bude nekih poremećaja u izvozu ili povećanju cena, što nećemo dozvoliti - naglašava Tatjana Matić.

Prema njenim rečima, za resorno ministarstvo priroteti će u narednom periodu biti da se turizam izvede iz krize, kao i da se nastavi projekat izgradnje lokalnih računarskih mreža u osnovnim školama.

- Završena je mreža u 900 škola, a sledeće godine biće još 500, čime će sve škole biti pokrivene računarskom mrežom. Započeli smo veliki projekat širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima. To znači da će ekonomsko najnerazvijeniji krajevi dobiti telekomunikacionu infrastrukturu, koja, pored putne i železničke infrastrukture, predstavlja osnov za ostanak građana u tim krajevima, dalji ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija - zaključila je.

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    6. novembar 2020 | 22:09

    U domacem turizmu hvali sadrzaj neki a ne samo da se jede i lezi to nije turizam nego debilizam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>