• 0

Prodat ponos Rusa: Poznato ko je novi vlasnik Kalašnjikova, ima nove planove

Iako Lušnjikov nije naveo koliko je platio Kalašnjikov, procenjuje se da bi vrednost ugovora trebalo da bude oko milion rubalja, ali da bi zbog dugovanja koncerna mogla da bude i niža

  • 0
Kalašnjikov Ultima MP-155, sačmara Foto: Kalashnikov

Bivši zamenik ruskog ministra saobraćaja, Alan Lušnjikov, postao je novi većinski vlasnik jednog od vodećih proizvođača oružja u Ruskoj Federaciji - koncerna Kalašnjikov.

Lušnjikov je preuzeo kompaniju "TKH-Invest LLC" koja kontroliše 75 odsto minus jednu deonicu kompanije, dok preostalih 25 odsto plus jednu deonicu poseduje državni holding "Rosteh".

"Rosteh" je medijima potvrdio dogovor s Lušnjikovim, ističući da ne nameravaju da smanje svoj udeo, jer je Kalašnjikov strateška državna imovina.

Lušnjikov je potvrdio da je preuzeo koncern i rekao da Kalašnjikov ne proizvodi samo malokalibarsko naoružanje, već razvija nove tehnologije, uključujući proizvodnju bespilotnog oružja, visoko precizne rakete...

On je istakao da je rusko oružje visokokonkurentno i da se traži na stranim tržištima i najavio da planira da razvije smer civilnih proizvoda, uključujući proizvodnju električnih vozila.

Iako Lušnjikov nije naveo koliko je platio Kalašnjikov, procenjuje se da bi vrednost ugovora trebalo da bude oko milion rubalja, ali da bi zbog dugovanja koncerna mogla da bude i niža.

Novi vlasnik Kalašnjikova, prema analitičarima, moraće da deluje u teškoj situaciji, u trenutku kada je opala kupovna moć zemalja uvoznica oružja, koje su izgubile značajan deo prihoda od nafte i gasa, a i kada je marža na glavni proizvod koncerna, malokalibarsko oružje, niska.

Video: Obeležena 76. godišnjica misije Halijard: Tada smo postali braća po oružju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>