• 0

Važno za naše sezonce: Hrvatska više neće propisivati kvote za strane radnike

Hrvatska je prethodnih godina, posebno u turizmu i građevini zapošljavala veliki broj stranih radnika

  • 0
Rijeka, Opatija, Hrvatska, more

Foto: Pixabay

Na hrvatskom tržištu rada od početka sledeće godine trebalo bi da nastupe dve značajne promene: smanjenje stopa poreza na dohodak, odnosno smanjenje opterećenja na plate, i liberalizacija uvoza radne snage iz trećih zemlja, nečlanica Evropske unije.

Oba ova poteza su odavno najavljivana, s tim da je još pre dve godine iz vlade poručivano da bi 2020. godine moglo da dođe do ukidanja kvota za uvoz radne snage.

Međutim, kako piše riječki Novi list, od toga nije bilo ništa iako je bila pokrenuta procedura za izmenu Zakona o strancima, koji reguliše tu oblast, pa je novi predlog zakona vlada tek juče poslala Saboru na usvajanje.

Sada se predlaže da od 2021. godine vlada više ne donosi kvote za uvoz radnika, već su poslodavci dužni da pre angažovanja strane radne snage zatraže od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) da sprovede istraživanje tržišta rada.

Ako se pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahteve poslodavca, preduzeće onda treba da podnesu zahtev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, koji po službenoj dužnosti od HŽ-a traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Hrvatska je prethodnih godina, posebno u turizmu i građevini zapošljavala veliki broj stranih radnika, a da li će potpuna liberalizacija uzrokovati, kako se pribojavaju sindikati, dodatan pritisak na snižavanje cene rada, odnosno smanjenje plata pokazaće prve godine sprovođenja novog zakona, piše Novi list.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>