• 2
 ≫ 

Pazite šta bacate: Našli prašnjave figurice u garaži, shvatili da vrede pola miliona evra

 ≫ 

Da, dobro ste pročitali. Pravi fanovi "Ratova zvezda" znaju da cene kolekciju igračaka inspirisanih likovima iz kultnog filmskog serijala

  • 2
ratovi zvezda, star wars

Foto: Unsplash

Ljudi su se bogatili na osnovu mnogih kolekcija koje su s namerom i pomno širili, godinama, ali bračni par iz Engleske nije deo te priče. Oni, jednostavno, nisu znali šta ih je snašlo kada su pronašli igračke u garaži.

To nisu bilo kakve igračke, već kolekcija junaka iz serijala "Ratovi zvezda" (Star Wars), koja je zamalo završila u smeću. Nisu znali šta da rade s gomilom plastičnih junaka i svemirskih letelica, koje je njihov komšija skupljao godinama, ali je na sreću njihov sin procenio da bi mogli dobro da ih prodaju, tj. da vrede.

Sin je bio u pravu, s obzirom na to da kolekcija vredi 443.000 evra. Do te procene je došao stručnjak, koji je zatekao zbirku raznih igračaka, skupljanih godinama, pa čak i one neraspakovane u originalnoj ambalaži.

- Mnoge igračke su bile vlažne zbog vlage u garaži, ali ipak, to je najlepša kolekcija "Ratova zvezda" koju sam video - rekao je britanski stručnjak Kris Aston, iz kuće "Aston’s Auctionneers". Kaže da dobijaju pitanja iz celog sveta, u vezi sa kolekcijom, te da ne sumnja da će prodaja ići dobro.

Među predmetima bio je zapovednik Star Destroyer-a, jedne od letelica iz flote Galaktičkog carstva, a koliko je poznato, postoje samo dva primerka u originalnom pakovanju. On je prodat za oko 36.000 evra. Figurica Jawa sa svetlećim očima, bila je neraspakovana i prodata je za 30.000 evra, kao jedan od deset primeraka u svetu.

Početkom 80-ih godina, komšija ovog britanskog para kupio je figurice iz filma Povratak Džedaja (1983) za svega 2 evra po komadu, a one su sada prodate za 1.550 evra. Figurica Luka Skajvokera, koja se kupovala kao igračka deci 1978. godine, prodata je 2015. za više od 21.000 evra.

Video: Kostim Dart Vejdera iz 1979. na aukciji: Cena prava sitnica, samo milion dolara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>