• 0
 ≫ 

Posle četiri godina Trampa, "uspavani Džo" zvuči baš dobro za Volstrit

 ≫ 

Investitori su u poslednje četiri godine često ludeli zbog Trampovih tvitova

  • 0
Donald Tram, Dzo Bajden, Berza

Foto: Tanjug/AP

Tokom kampanje 2020. odlazeći predsednik Donald Tramp nastojao je da potkopa popularnost Džoa Bajdena nazivajući ga "Pospanim Džoom". Ali na Volstritu bi bio dobrodošao povratak stabilnosti i predvidljivosti u Vašingtonu - za šta industrija očekuje da će je doneti upravo Bajden.

Haotična priroda Trampove ere ostavljala je investitore stalno na ivici svojih pozicija. Bilo da je reč o verbalnom napadu na predsednika Federalnih rezervi ili iznenadnoj odluci o lobiranju carina za Kinu ili napadu na veliku američku kompaniju poput Dženeral motorsa, može se reći da bar, nikada nije bilo dosadno.

Očekuje se da će Bajden, konvencionalni političar sa 40 godina dugim stažom u Vašingtonu, vladati onom vrstom stabilnosti za kojom investitori žude. To bi moglo smanjiti nesigurnost za tržišta, posebno u ključnim oblastima kao što su trgovinska politika, spoljni odnosi i pregovori sa Kongresom o načinima za oživljavanje ekonomije.

- Investitori su u poslednje četiri godine imali, jedan tvit prednosti od glavnih poteza na tržištu - rekao je Ed Mills, analitičar iz Vašingtona, parafrazirajući sutuaciju.

- To nije Bajdenov stil. Čak i ako postoji neizvesnost, trebaće više vremena da se odigra i krenuće predvidljivijim putem -

Volstrit se već priprema za Bajdena. Tržišta su porasla tokom prva četiri trgovinska dana ove nedelje, jer su investitori slavili verovatnoću podele vlade - to bi uklonilo pretnju poput povećanja poreza.

Trampova era donela je nezapamćeni obim izvršne vlasti, jer je predsednik imao četiri šefa kabineta u isto toliko godina, a neprestana nagađanja vrtela su se oko otpuštanja drugih zvaničnika. To je važno za investitore, jer savezni zvaničnici postavljaju politiku, pa otuda i izreka: „osoblje je politika“.

- Svi smo proveli dosta vremena baveći se dvorskim spletkama ko je unutra, a ko van. Ko je zadovoljan predsednikom? Ko služi kao glumac? - rekao je Isak Boltanski, direktor za istraživanje politike u jednom američkom istraživačkom centru.

Trampov nepredvidljivi stil držao je van ravnoteže njegove političke protivnike. Takođe, to je otežalo investitorima da veruju potpuno onome što kažu njegovi službenici.

Da li je trgovinski rat uključen ili isključen?

 

Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Nepredvidivi trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine takođe je izazvao značajne turbulencije na Volstritu. Investitori su ostali da nagađaju: Da li će carine da rastu ili padaju. To okruženje je takođe otežalo korporativnoj Americi da odredi gde da investira u inostranstvu i kako da upravlja zamršenim lancima snabdevanja.

Veruje se da će Bajden da ima blaži ton sa Evropom u pogledu trgovine. Međutim, verovatno bi zauzeo oštar stav sa Kinom, jer postoji dvostranačka podrška za bavljenje trgovinskom taktikom Pekinga, posebno zbog krađe intelektualne svojine. Ipak, moglo bi se izaći na kraj tome na manje promenljiv način.

Na kraju, investitori su postali pomalo otupeli na iznenadne Trampove tvitove. Tako je reagovala i berza. Analitičari kažu da su investitori na kraju shvatili da "postoji jaz između retorike i stvarnosti".

Međutim, samo prošlog meseca Tramp je u kratkim spojenim tvitovima govorio o pregovorima o paketu pomoći i za nekoliko minuta Dau džon je naglo pao za 600 bodova.

Iako bi Bajdenova Bela kuća i dalje donosila neizvesnosti, malo je verovatno da će se približiti haosu u poslednje četiri godine.

- Investitori vole kada ne moraju da brinu o tome - saglasni su brokeri.

Video: Ovde je Trampa sačekala vest da je izgubio izbore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>