• 87
 ≫ 

Frilensere boli glava zbog dugova od 20.000 €: Kako je nekad izgledala poreska prijava, a kako danas

 ≫ 

Da li je normalno da platna lista, bilo da ste frilenser ili ne, ima čak 15 redova? Šta mislite?

  • 87
Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava

Foto: Shutterstock

Nedeljama već znak pitanja muči mnoge koji zarađuju putem interneta, još otkako je Poreska podsetila građane koji zarađuju u inostranstvu da prijave svoj prihod, bio on 2, 200 ili 2.000 evra.

Još uvek nije jasno ko je tu šta tačno po zanimanju i kako bi porez trebalo da obračunava, kako su rekli za naš portal iz Poreske uprave, rešenja za neplaćene poreze i doprinose na zarade počela su da stižu na adrese građana koji iz Srbije rade za poslodavce u inostranstvu.

U međuvremenu, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) smatra da bi zakonski trebalo da se reguliše status frilensera, a onda i odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati rad ljudi u ovom sektoru. Sa druge strane, državni organi podsećaju frilensere da su i ranije bili u obavezi da plaćaju porez, da je važno da zakonske obaveze izmiruju, kao i da su već dobili olakšice za IT sektor.

Najjednostavnije, influenseri su zapravo fizička lica po ugovoru o delu ili privremeno povremenim poslovima, a svi oni su istovremeno i frilenseri. To znači, da ne primaju uobičajenu platu, nisu vezani samo za jednog poslodavca, već obavlja deltnost jednog specifičnog poslodavca.

Ovih dana su se čuli predlozi da bi za frilensere ubuduće trebalo uvesti progresivne poreske stope i da prihode do određenog iznosa ne bi trebalo oporezivati.

U međuvremenu vas podsećamo kako je nekada izgledala poreska prijava na fotografiji ispod:

porez, tri

Ovako je ranije izgledala poreska prijava/Foto: Printscreen

Kao što se može videti, jasno je bilo obeleženo nekoliko stavki, dok sada, da biste obračunali svoj porez treba vam prilično znanje  o poreskim zakonima, ali i tome kako koja institucija funkcioniše.-

U fotografiji ispod pogledajte kako izgleda jedna integrisana platna lista, odnosno, koliko treba da se plati svim državnim institucijama da bi se iplatila jedna plata:

porez

Foto: Printscreen

-  Ovde je važno i koliko ima različitih cifara jer se različito sabiraju. Obračuni su malo komplikovani, nije baš normalno da je 15 redova na jednoj listi, a obračuni su skupi - kaže on, dodajući da porezi i doprinosi iznose 63 odsto, što znači na 100 evra dodatnih 63 državi, ako je 44, 45 ka državi, i ostaje 55 odsto licu lično - rekao je knjigovoća Aleksander Segedi na Bizit konferenciji.

On pripada grupi koja predlaže olakšice bar za one koji zarađuju male iznose na internetu.

Jedno rešenje, predlaže on, koje bi moglo da funkcioniše i da bude lakše jeste da porez mora biti jasan i predvidiv, odnosno najjednostavnia exel tabela ali da je postavi Poreska uprava na svom sajtu kao relevantna institucija.

- Neko instant rešenja svakako bi zahtevalo izmene na e - portalu. Poreska može na svoj sajt da postavi exel obračun, iza koga baš može da stane i koji može da sadrži polje i iznos koji ste primili na račun. I u jednoj koloni polja i da se dobije total. Može toliko da pomogne u obraćunu i onda frilenser može i sam da obračuna -  rekao je Segedin.

porez

Ovako izgleda za različita zanimanja/Foto: Printscreen

Inače, procena Centra za istraživanje javnih politika, da su u proseku prihodi frilensera oko 80.000 bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene. Prema njihovoj proceni, čak i da je najmanji dug za porez u pitanju, po najpovoljnijoj neoporezivoj osnovici od 50 odsto, srpski frilenser duguje ozbiljan iznos. U slučaju da su na primer u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate u najboljem slučaju oko 270.000 dinara godišnje (2.300 evra).

Naša sagovornica je došla do cifre dugovanja od čak 15.000 evra. 

Osim što sami moraju da obračunaju porez na svaki pojedinačni prihod iz inostranstva, građani ovaj priliv novca iz drugih država treba da prijave Poreskoj upravi pravilno popunjavajući obrasce.

- Poreska uprava je u skladu sa najboljom svetskom praksom uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva, ova lica ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo Poreske utaje shodno Кrivičnom zakoniku - rekli su za Telegraf Biznis iz Poreske uprave.

"Poreska se obrušila na sve radnike na internetu"

 

U međuvremenu je Udruženje radnika na internetu najavilo da će predati listu zahteva, uz analizu i obrazloženja istih, Ministarstvu finansija u utorak 10. novembra u 12.00.

- Posle najave Poreske uprave da će se oporezivanjem do pet godina unazad obrušiti na sve radnike na internetu koji ostvaruju prihod iz inostranstva, Udruženje radnika na internetu staje u odbranu na stotine hiljada građana i građanki koji su ovim pogođeni - najavili su iz Udruženja.

Inače, Poreska prijava PP OPO se podnosi u roku od Z0 dana od dana ostvarivanja prihoda, u elektronskom obliku preko portala ePorezi, u kom slučaju je neophodno da imate elektronski sertifikat.

Za podnošenje prijave možete koristiti i internet kioske koji postoje u filijalama Poreske uprave. Takođe, poresku prijavu možete podneti i u pisanom obliku, neposredno ili putem pošte. Detaljnije informacije objavila je Poreska uprava na svom zvaničnom sajtu.

Ovo se odnosi na programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    8. novembar 2020 | 20:15

    Frilenseri će ovako dobiti retroaktivno zdravstveno osiguranje. Pa ako se razbole, samo sednu u vremeplov i izleče se. E, da, dobiju i pola plate dok su budu bili na bolovanju! Bravo za držAvu.

  • Иван

    8. novembar 2020 | 15:00

    Није проблем платити порез, али тај порез треба бити доста мањи обзиром да људи на интернету немају никаква права, на одморе, боловања и тако даље. Не можете њих гледати као обичне раднике. Уколико неко добије отказ да ли има право да буде на бироу 6 месеци и да прима помоћ? Нема. Да ли може радник на интернету добити кредит? Не може. Држава је ово урадила много безобразно као најгори зеленажи. Људи су радили годинама и сада ајде ви лепо нама 5 година уназад да платите порез и плус камата на све то, и ви морате да им исплатите у року од 15 дана 50-70% укупне зараде. Држава није урадила ништа како би нам помогла или подстакла да радимо и више зарађујемо на интернету, пореска управа никада није обавештавала грађане о порезу на новац из иностранства. Нити је узела да уреди закон о томе и учини га једноставнијим за раднике на имтернету. Ја се надам да ћемо решити овај проблем у корист радника на интернету. А ви грађани будите уз нас и помозите нам да ово заједно решимо.

  • Dejan

    9. novembar 2020 | 08:47

    Znate kako, mozemo se mi boriti za svoja prava i na druge nacine obzirom da nas je u ovoj bransi oko 100 000. Za sada smo osnovali udruzenje, sledece je stranka, pa cemo lagano uci u parlament, a posto smo pretezno mladi, obrazovani i pametni za razliku od ovih ostalih verujem da cemo privuci bar jos toliko glasova i nekoliko puta vise, tako da cemo biti ozbiljan igrac u srpskoj politici, pa cemo malo da procesljamo i ko se i kako zaposlajavao, kome su dodeljivane pare iz budzeta, ko je koliko uzeo mita za dodeljivanje raznih poslova i namestanje tendera, da li su ovi sto placaju botove placali porez za iste, da li su ovi sto im je tetka poslala pare iz Kanade platili porez na to, da vidimo ko vam placa vase torbice i cipele od po nekoliko hiljada eura itd... polako samo, vi iz vlasti ste se mnogo osilili i pravite istu gresku kao i svi pre vas, trenutno ste na vrhuncu, sledi vam zestok pad, jer niste vi po nama samo udarili, vi osim poreza, nameta i udaranja po dzepu gradjana nista drugo ne znate, ama bas nista drugo, a mislite da ste najpametniji. E pa pokazaecemo vam da niste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>